Výstavu zakázaných mladých komunistů napadli sprejeři

Radek Wohlmuth
5. 5. 2008 14:10
Prezentace KSM je uzavřena a už se nevrátí
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kontroverzní výstava skupiny Guma Guar s názvem Meze tolerance je z "technických důvodů" uzavřena. Otevírat už se nebude.

Aktivisticko-umělecká skupina, která vznikla v roce 2003, se snaží vyslovovat se ke kontroverzním tématům na české politické i umělecké scéně. Ve svém novém projektu reagovala na rozhodnutí ministerstva vnitra z října 2006   o ukončení činnosti Komunistického svazu mládeže; to bylo letos v březnu potvrzeno.

Foto: Aktuálně.cz

V tiskové zprávě k "výstavě" se členové skupiny distancují od toho, že by patřili mezi sympatizanty hnutí. Nicméně proto, že považují zákaz činnosti KSM za vážné porušení práva na svobodu slova, poskytli zástupcům Komunistického svazu mládeže prostor k prezentaci jejich organizace i celé kauzy v rámci své původně plánované prezentace v GHMP.

První část expozice nabízí kopie korespondence mezi KSM a státem plus video s anketou natočenou u pražské Právnické fakulty. V druhé části nakreslili na stěny Che Guevaru nebo napsali hesla, jež KSM používá;  kritiku kapitalismu i oslavu Kuby. Nechybí opět videozáznam - z pochodu KSM. 

Jestliže byl tento čin plánován jako výzva k celospolečenské diskuzi, pak ji neotevřel ani ve větší míře nevyvolal. Podle některých recenzí možná i pro bezzubost projektu, který prý za diskuzi vůbec nestojí: je myšlenkově líný, alibistický a bez kontextu.

Foto: Ludvík Hradilek

Jedna konkrétní reakce se ale přece jen objevila. Jak Aktuálně.cz potvrdila tisková mluvčí Galerie hl. města Prahy Irena Tyslová, na 1. máje kolem čtvrté odpoledne přišli do výstavní místnosti čtyři lidé - tři muži a jedna žena - oblečení v černém a expozici vystříkali sprejem.

Podle jejích slov zničili nejen "exponáty", ale i techniku.  Na zdi se objevila číslovka 242 - podle odhadů galerie nepřesná upomínka toho, kolik lidí komunistický režim popravil.

Její autoři odešli ještě před tím, než dorazila policie, kterou přivolali zaměstnanci galerie. Věc se dál vyšetřuje. Kustodky prý byly v šoku a příliš si toho nepamatují, kamerový systém v této expozici není.

Výstava byla po tomto incidentu z "technických důvodů" uzavřena. Milan Mikuláštík, člen skupiny Guma Guar, Aktuálně.cz řekl, že se o uzavření expozice  dozvěděl až o tři dny později, a to ještě ne od zástupců galerie. Pravé důvody mu sdělili až v pondělí.

Foto: Ludvík Hradilek

On sám z tohoto činu podezírá příslušníky extremistických hnutí. Největší podezření měl na ultrapravici.

Mezitím se expozice začala opravovat. Vedení galerie řešilo, jestli výstavu, která má trvat až do začátku června, znovu otevřít: nakonec se rozhodlo ji uzavřít definitivně.

Fotografie poškozené expozice zatím galerie odmítá ukázat .

 

Právě se děje

Další zprávy