Divadelníci chtějí kvůli grantům hlavu radního Richtera

gra, eli
10. 4. 2008 12:10
Protestní akce vyvrcholí 24. dubna happeningem
Herci protestovali i proti transformaci divadel...
Herci protestovali i proti transformaci divadel... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Divadelníci stupňují protesty proti novému grantovému systému. Vyzvali veřejnost k podpisu petice a plánují i happening.

"Po vyhlášení kulturních grantů na tento rok je zřejmé, že nový pražský grantový systém snižováním příspěvků likviduje neziskové subjekty a zároveň podporuje podnikání v kultuře. Tedy že chudým bere a bohatým navyšuje zisk," píše se v prohlášení, které vybraná pražská divadla zaslala médiím.

Podle divadelníků veškeré pokusy o solidní jednání s představiteli města na toto téma selhaly.

Podporu teď hledají v petici Za Prahu kulturní, v ní vyzývají zastupitelstvo, aby projednalo pět bodů k přehodnocení grantového systému a k nápravě škod.

...nyní chtějí hlavu radního Richtera
...nyní chtějí hlavu radního Richtera | Foto: Ludvík Hradilek

"Já k tomu mohu říci asi toto: grantový systém byl drtivou většinou schválen v zastupitelstvu. Peníze rozdělovali odborníci, ne politici. Zastupitelstvo to akceptovalo a schválilo. Odbor kultury je jediný, kde došlo k navýšení grantů, v jiných resortech je letos méně peněz," říká radní pro kulturu Milan Richter z ODS.

Právě jeho odvolání žádají teď divadelníci spolu s hlavou předsedy Výboru pro kulturu a volný čas a Grantové komise Ondřeje Pechy. "Svými rozhodnutími destabilizovali pražské kulturní prostředí a ohrozili jeho další existenci a přirozený rozvoj," píše se v petici.

Čtěte také:
Praha rozdala peníze na kulturu. I komerčním divadlům 
Divadla bojují s radním: Máme být veřejnou službou
Petice: Petici najdete zde

V jednom z pěti bodů také chtějí, aby zastupitelstvo projednalo a  oddělilo podporu neziskového sektoru od případné podpory podnikání v kultuře a zrušilo plošnou dotaci na vstupenku.

Žádají také, aby zastupitelé definovali síť veřejných kulturních organizací, které pečují o kulturní dědictví i rozvoj umění, a do té doby pozastavili "nepřipravenou transformaci divadel".

Podle nich některým z nich hrozí v průběhu roku 2008 předčasné ukončení činnosti. Jsou to Semafor, Archa, Divadlo bratří Formanů, Divadlo v Celetné, Divadlo Alfred ve dvoře, Strašnické divadlo, Galerie kritiků, Galerie Futura, festivaly Tanec Praha, Dny evropského filmu, Maratón soudobé hudby nebo Festival současného umění Praha.

Divadelníci zároveň vyzývají veřejnost, aby petici podpořila. Podpisová akce vyvrcholí shromážděním občanů ve čtvrtek 24. dubna  v 8.30 na Mariánském náměstí před budovou radnice.

"Co si myslím o petici? Já to vnímám tak, že je to lobbistická skupina, která se snaží získat peníze z veřejného rozpočtu. Vůbec jim nejde o umění a kulturu, ale o peníze," reaguje Richter.

 

Právě se děje

Další zprávy