Z bulvárních novin vzniká mediální mandala

Vendula Křížová
1. 4. 2008 14:54
VIDEO: Když se bulváru chopí umělci, nestačíme se divit

Praha - Stěny galerie Rakouského kulturního fóra na pražském Jungmannově náměstí zaplňují dva mladí umělci. Jejich kresby reagují na články, titulky a fotografie ze dvou nejčtěnejších českých deníků - Mladé fronty DNES a Blesku.

Jiří Franta a David Böhm i přes nízký věk patří k uznávaným představitelům moderní kresby.

"Kresba je častým nástrojem vyjádření celé mladé generace umělců. Přestože je to oproti digitálním technologiím staromódní médium, patří zároveň k nejrychlejším a paradoxně k médiím nejjednodušeji reprodukovatelným a digitalizovatelným," píše kurátor Jiří Ševčík v doprovodném textu.

"Kresba je součástí bobtnající, stále aktualizované antologie nebo encyklopedie všech událostí z dějin, politiky, kultury, umění, osobností, soukromého života. Vše je v ní přítomné, proto je srozumitelná a odpovídá opět světu, v němž žijeme."

Franta i Böhm už podobně ovládli prostory vybydlených domů nebo továren, ale "vystavovali" i v pražské galerii NoD. Tehdy jim východiskem pro jejich koláže byly malby ze sešitů, poznámky v notesech i okamžité nápady.

Výstava pojmenovaná Snadná danost je v tomto ohledu trochu svazuje, ale není to prý na závadu. "Pracujeme tady podobně jako média - docházíme do galerie každodenně a podobně jako média vytrháváme informace z kontextu a zařazujeme je do jiných souvislostí," říkají umělci.

Snadná danost. To je název výstavy.
Snadná danost. To je název výstavy. | Foto: Archiv

Do konce dubna budou živit svou kreslířskou a textařskou schopnost čtením denního tisku a na stěnách galerie editovat, přepisovat, komentovat, interpretovat a encyklopedizovat události a zprávy z novin. Přečtené tiskoviny skončí na podlaze.

"Až výstava skončí, překryje zdi zase bílá barva. Jde právě o tu časosběrnost a o to, že na konci všechno zmizí. Že do toho dáme takovou energii, měsíc a půl tady budeme neco vytvářet - a pak to zmizí podobně jako určité informace, které lidi z novin přijímají," říká Jiří Franta.

Mediální realita na druhou, kterou na zdech vytvářejí, se podobá té mediální - která se jen velmi vzdáleně podobá té opravdové.

 

Právě se děje

Další zprávy