Praha rozdala peníze na kulturu. I komerčním divadlům

gra
27. 3. 2008 17:30
Radní rozdělili granty a nově dotace na lístky
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražští zastupitelé rozdali granty na kulturu. S prázdnou neodešla ani komerční divadla, přestože opozice kritizovala nově zavedené dotace na prodaný lístek, které přísluší i jim.

"Zastupitelstvo hlavního města Prahy rozhodlo o udělení městských grantů v oblasti kultury na projekty přesahující 200 tisíc korun a také víceletých grantů v celkové výši 114,8 milionu korun," uvedl radní pro oblast kultury Milan Richter.

V rozpočtu Prahy je letos na tuto oblast vyčleněno 208 milionů. Nejvyšší podporu má Divadlo Archa, které obdrželo 54 milionů korun na čtyři roky; navíc dotaci na prodané vstupenky 1,3 milionu korun na letošní rok.

Podle serveru ceskenoviny.cz ale někteří opoziční zastupitelé nově zavedené dotace na prodanou vstupenku zpochybňovali. Vycházejí na 41 korun a dostanou ji i komerční divadla.

Podle Miroslava Poche z ČSSD je dotace na vstupenku podporou zábavy, nikoli umění. "Podporujme kino Aero, a ne multiplexy," řekl.

Stejně argumentuje většina kulturních publicistů: základem každé vyspělejší kultury je rozlišování a hierarchizace. Jsou divadla, která udržují kontinuitu; jsou tu pro sebepoznání jedince a společnosti, protože právě to je cílem kultury. A jejich rozumná podpora je v kulturních zemích samozřejmostí.

Koaliční zastupitelé naopak tvrdili, že mezi podnikatelskými a neziskovými subjekty nejsou z hlediska poskytování kulturních služeb rozdíly. Jako by ta debata v něčem znovu připomínala počátek 90. let.

Ondřej Hrab , ředitel divadla Archa
Ondřej Hrab , ředitel divadla Archa | Foto: Ludvík Hradilek

Dělení divadel na komerční a nekomerční zpochybnil Ivan Bednář z ODS. "Čím se liší muzikál v Divadle Na Vinohradech od muzikálu v Divadle Ta Fantastika," vybral si pro srovnání zrovna nepříliš přesvědčivý pár.

Radní Richter dodává, že dotace na vstupenku dostává třeba zmíněná Archa nebo Semafor. "Chápu, že je to pro vás zábava, odborníci říkají, že je to umění. Do divadel chodí lidé, podpora na vstupenku je dotace pro diváka," zopakoval svou argumentaci.

Z dotací na vstupenku dostane Divadlo Radka Brzobohatého 819 tisíc korun, Ta Fantastika 5,6 milionu korun, Divadlo Na Fidlovačce asi čtyři miliony, Divadlo Na Jezerce 1,6 milionu, Divadlo Kalich zhruba 4,6 milionu a Divadlo Broadway 4,1 milionu korun.

"Výsledkem je, že se 50 milionů korun rozdělilo zejména mezi několik velmi ziskových obchodních společností," komentovalo výsledky podle Českých novin.cz protikorupční sdružení Oživení.

Šest tradičních pražských scén - Divadlo Na zábradlí, Divadlo pod Palmovkou, Divadlo v Dlouhé, Městská divadla pražská, Studio Ypsilon a Švandova divadlo - se má od 1. ledna 2009 přeměnit z příspěvkové organizace podle magistrátu do jiné právní formy.

Podle jejich ředitelů to ohrožuje stávající instituci veřejné služby, protože je nutí vstoupit do tržního prostředí bez ohledu na jejich poslání.

Richter odmítá, že by transformace vedla k poklesu úrovně scén. "Činoherní klub, Archa a Semafor ji mají za sebou a na tvorbě se to nijak nepodepsalo. Jsou příjemci víceletých grantů a sály mají plné."

 

Právě se děje

Další zprávy