Zemřel snílek a fantasta Arthur C. Clark

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 3. 2008 7:00
Slavný spisovatel sci-fi zemřel ve věku 90 let

Srí Lanka - Arthur C. Clarke zemřel ve věku 90 let na Srí Lance, kde dlouhá léta žil a přežil tu i vlnu tsunami v roce 2004. Podle svého asistenta Rohana De Silvy zemřel v důsledku dýchacích problémů ve středu ráno srílanského času.

Britský spisovatel, popularizátor vědy a vynálezce se nejvíc proslavil dílem 2001: Vesmírná odyssea, které v roce 1968 zfilmoval Stanley Kubrick.

Monumentální film o počátcích lidstva, dobývání vesmíru, cestě do nekonečna a o konci, který je jen začátkem se vzápětí po svém uvedení zařadil mezi klasiku žánru. Uvedení v kinech vyvolalo masové divácké nadšení, diváci byli ohromeni nejen pozoruhodnou vizuální stránkou , ale i tím, jak geniálně dokázal zprostředkovat nijak triviální téma.

2001: Vesmírná odyssea
2001: Vesmírná odyssea | Foto: Wiki

Na své i Kubrickovo mistrovské dílo navázal dalšími třemi Vesmírnými odysseami; známá je i jeho série, kterou odstartovalo Setkání s Rámou. Celkem napsal více než sto knih o vesmíru, vědě i budoucnosti.

"Kdybychom se z dějin vynálezů a objevování měli poučit jen o jediné věci, tak by to byla ta, že i ta nejodvážnější proroctví nakonec vypadají až směšně konzervativně," řekl jednou "věčný snílek a fantasta"-  jak byl titulován i v televizních seriálech, které pojednávaly o jeho objevech.

Známé jsou i z českých obrazovek a celkem byly dva - Tajemný svět Arthura C. Clarka (1981) a Svět tajemných sil Arthura C. Clarka (1984). Agentury připomínají, že tak odešel poslední člen tzv. velké trojky science fiction - po Robertu Heinleinovi a Isaacu Asimovovi.

Arthur C. Clarke
Arthur C. Clarke | Foto: AP

Sám Clarke byl dobrým příkladem svého tvrzení - předpověděl přítomnost lidstva na Měsíci ještě před rokem 2000 či využívání satelitů pro komunikaci. Jednou byl nazván příznačně prvním obyvatelem elektronického věku.

Držel se ostatně i dalšího svého tvrzení: "Jediným způsobem, jak zjistit meze možného, je odvážit se alespoň malý kousek za hranice nemožného."

Arthur C. Clarke se narodil 16. prosince 1917 v britském Mineheadu. Už v deseti se začal zajímat o vědu - sbíral zkameněliny a pozoroval hvězdy, postavil si vlastní dalekohled. V raném věku začal i s prvními spisovatelskými pokusy v žánru science fiction.

Clarkovým jménem byla pojmenována planetka 4923 Clarke  a dinosaurus Serendipaceratops arthurcclarkei objevený v australském Inverlochu. Na Srí Lance, kam přesídlil už v roce 1956, objevil novou vášeň v potápění, které mu podle jeho slov připomínalo pobyt ve vesmíru.

Od roku 2000 byl Clarke držitelem rytířského titulu, který si od britské královny ovšem nemohl převzít osobně, protože už od roku 1988 byl upoután na kolečkové křeslo.

 

Právě se děje

Další zprávy