Hrad na čas ovládl nejlepší český filmař

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 2. 2008 8:00
Císařská konírna představí Zápasy Františka Vláčila
František Vláčil: Magda Vašáryová jako Marketa Lazarová
František Vláčil: Magda Vašáryová jako Marketa Lazarová | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Den před druhým kolem zápasu o nového českého prezidenta ovládly Pražský hrad Zápasy Františka Vláčila. Výstava představuje život a dílo režiséra, který je považován za jednu z nejvýraznějších postav české kinematografie i kultury.

"František Vláčil byl velmi jemný člověk a vše, co v životě podstoupil, byl vždy zápas," říká kurátor výstavy Pavel Jiras. "Ať s komunistickou mocí, která mu komplikovala tvůrčí činnost, nebo s filmem samotným, kde se snažil o naprostou dokonalost."

Další zápas prožíval známý perfekcionista s alkoholem, který si vybíral svoji daň. "Někdy se mu podařilo situaci ustát, někdy ne. Pořád svým způsobem zápasil, byl v něm určitý rozpor."

Vláčil zemřel v nedožitých pětasedmdesáti v roce 1999. Jeho tvorba zahrnuje téměř třicítku snímků, mimo jiné Údolí včel, Adelheid a Ďáblova past, je i autorem netradičních dětských snímků. Pasáček z doliny, Sírius či Stín kapradiny.

Jeho nejslavnějším dílem zůstává Marketa Lazarová, balada o lásce mezi dívkou předurčenou pro klášter a násilnickým Mikolášem. Filmovými odborníky je označována za vůbec nejlepší český film.

František Vláčil
František Vláčil | Foto: Aktuálně.cz

K jeho snímkům se pojí i nejlepší česká filmová hudba, jejímž autorem je Zdeněk Liška.

"Že je Marketa Lazarová jeden z nejlepších světových historických filmů, jsem se poprvé dozvěděla ve Filmovém ústavu v San Franciscu," vzpomíná Magda Vašáryová, představitelka filmové Markety.

"V roce 1980 jsem tam jela na zkoušky pro Sophiinu volbu. Ukázali mi tam fotky a všechny studie, které o filmu napsali. Udivilo mě to. Markéta byla pro nás přece ztracená."

Vašáryová je jednou z kmoter výstavy, dalšími jsou herci Jan Kačer a Vlastimil Harapes, scénárista Vladimír Körner či Vláčilův dvorní kameraman František Uldrich, který vzpomíná: "Výstavu beru jako uznání jeho výjimečné  filmové práce, estetického cítění a vnímání života."

Kmotři se zúčastní i zahájení výstavy, kterou má otevřít krom kurátora Jirase a ředitele Barrandov Studia Vladimíra Kuby i Václav Klaus.

Multimediální expozice chce přiblížit tajemnou  a pochmurnou atmosféru, příznačnou pro řadu snímků slavného režiséra. "Vláčilovy filmy jsou doslova studnicí lidství. Hodnoty, které zobrazují, jsou trvalé dodnes,"  říká kurátor Pavel Jiras.

Expozice nabídne řadu unikátních materiálů - dosud nezveřejněné fotografie z Vláčilových filmů, pracovní snímky z natáčení a fotografie z režisérova soukromého života.

Na fotografiích je sestava vynikajících herců, kteří propůjčili Vláčilovým postavám své tváře - kromě Magdy Vašáryové i Josef Kemr, Vladimír Menšík, Věra Galatíková či Petr Čepek.

Výstava zahrnuje i pojekce fragmentů Vláčilových filmů. "Chceme, aby se lidé oprostili od běžných starostí a užívali si krásy filmového obrazu," říká kurátor Jiras.

Netradičním artefaktem má být multimediální strom, z jehož kmene zní hlas Františka Vláčila. Jiným prvkem architektury je umístění fotografických výjevů do několikametrových stropních lunet sálu. V závěrečné části se nachází Vláčilova pracovna.

Výstava trvá do 31. května v prostorách Císařské konírny. Pořádá ji Barrandov Studio ve spolupráci se Správou Pražského hradu. Otevřena je denně od 10 do 18 hodin.

Po Vláčilovi chce Barrandov podobně prezentovat Miloše Formana, Karla Kachyňu nebo Gustava Machatého.

 

Právě se děje

Další zprávy