Albatros válčí s Tescem o posledního Pottera

tsc
5. 2. 2008 20:30
Tesco bude prodávat Pottera. Nemá ale oprávnění
Kdo si však nevystál frontu na sedmý díl v noci v některém z knihkupectví, nemusí zoufat. Úvodní náklad je 200 tisíc kusů.
Kdo si však nevystál frontu na sedmý díl v noci v některém z knihkupectví, nemusí zoufat. Úvodní náklad je 200 tisíc kusů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Tesco bude prodávat sedmý, poslední díl úspěšné série Harry Potter a relikvie smrti i přesto, že Albatros coby výhradní distributor s ním neuzavřel smlouvu, tvrdí, že jde o padělky a podal na řetězec žalobu.

Válka s hypermarkety, na které si knihkupci a nakladatelé už dlouho stěžují, tak pravděpodobně dojde až k soudu.

Tesco namítá, že nabízí originály a nikoliv padělky - tím prý nakladatelství uvádí jejich zákazníky v omyl. "Nabízené výtisky jsme získali na základě řádně uzavřené smlouvy s naším  dodavatelem," stojí v otevřeném dopise, který reaguje na žalobu. 

Albatros zatím neuzavřel s Tescem ani s dalšími velkoprodejnami smlouvu kvůli tomu, že předchozí díly čarodějnické série prodávaly dřív nebo za nižší cenu.

Čekání na půlnoc podle londýnského času, kdy se sedmé pokračování začne prodávat po celém světě.
Čekání na půlnoc podle londýnského času, kdy se sedmé pokračování začne prodávat po celém světě. | Foto: Ludvík Hradilek

Už před vydáním nového dílu, který přišel na pulty 31. ledna za 549 korun, Albatros oznámil, že ve velkých řetězcích se sedmý Potter objeví nejdřív 1. března.  

Tesco nejdřív reagovalo smířilivě s tím, že tedy počká. Teď ale nabízí Pottera za 499 korun a výzvy Albatrosu považuje za nekalou soutěž a poškození dobrého jména.

Ohrazuje se proti nařčením a hodlá podniknout právní kroky, pokud Albatros nepřistoupí k nápravě. Tedy zžejmě odvolá tvrzení, kterými reagoval na nabídku Tesca.

"Albatros neuzavřel s provozovatelem hypermarketů Tesco žádnou smlouvu o dodávce knihy Harry Potter a relikvie smrti, tedy mu ani žádné výtisky nedodal, a podobnou dodávku neumožňuje ani žádná existující smlouva s našimi dalšími partnery," uvedl v první reakci na ohlášený prodej v Tescu Michal Krejčí, generální ředitel Albatrosu, s tím, že se jedná podle všeho o padělky.

Prvních pět set kusů anglického anglického orginálu pár minut před jednou hodinou ráno.
Prvních pět set kusů anglického anglického orginálu pár minut před jednou hodinou ráno. | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také: Potter nastoupil k závěrečnému souboji i v češtině 

Nakladatelství hned na to podalo trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s nelegální výrobou a distribucí. Zároveň vyzvalo Tesco k okamžitému pozastavení prodeje, dokud věc neprošetří policie.

"Pokud nebude Tesco neprodleně reagovat na naši výzvu, jsme připraveni zájmy autorky i nakladatelství hájit soudní cestou - a to i žádostí o vydání předběžného soudního opatření směřujícího k zamezení předpokládaného nelegálního prodeje," dodal Krejčí.

Posléze připustil, že nemusí jít o padělky, ale o knihy, které řetězec získal od distributora, který mu je přeprodal.

To de facto vyplývá z reakce Tesca, které od začátku tvrdí, že se provinění nedopustilo. "Neprozradím zdroj, ale máme k dispozici dokumentaci, kterou můžeme dokázat, že se jedná o originální výtisky," řekla Jana Matoušková, corporate affairs manažerka.

Na dotaz, zda se jedná o překlad Albatrosu, který se k nim dostal jinou cestou, však odpověděla, že tuto informaci nemůže sdělit.

Supermarkety Tesco, Hypernova a Globus prodávaly podle Týdne šestou knihu Harry Potter a princ dvojí krve až o třetinu levněji, než byla doporučená cena, a menší knihkupci jim nemohli konkurovat. Supermarkety navíc tehdy prolomily termín, který Albatros určil k prodeji.

V roce 2004 se dokonce z knihy Harry Potter a Fénixův řád stal ležák: knihkupci objednali velká množství, ale zákazníci nakupovali levněji v supermarketech.

Sedmý Potter, který po víc než deseti letech nabízí uzavření celé ságy, se skoro jistě stane nejprodávanější knihou roku 2008. Startovní náklad činí 200 tisíc výtisků; navíc budou následovat speciální boxy se všemi díly. 

 

Právě se děje

Další zprávy