Policie posílá k soudu muže, který vylepšil semafory

krk
3. 2. 2008 13:30
Zakladateli Ztohoven hrozí až tři roky vězení
Umělec Roman Týc 8. dubna, den před Velikonočním pondělím, vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce.
Umělec Roman Týc 8. dubna, den před Velikonočním pondělím, vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce. | Foto: Webové stránky umělce

Praha - Po skupině Ztohoven a jejich simulaci jaderného výbuchu možná stane její zakládající člen Roman Týc před soudem i za svou sólovou akci.

Policie dokončila vyšetřování a navrhuje obžalovat pražského výtvarníka z dnes už proslulé art-guerily za to, že loni v dubnu vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce.

Většinou v centru města: počínaje místem u Národního divadla přes Karlův most, křižovatku u Rudolfina až po Letnou.

Umělec Roman Týc 8. dubna, den před Velikonočním pondělím, vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce.
Umělec Roman Týc 8. dubna, den před Velikonočním pondělím, vyměnil v Praze zhruba padesát skel na semaforech pro chodce. | Foto: Aukro
Čtěte také: Pirátský semafor má nového majitele
Čtěte také: Kupte si invalidu z přepadeného semaforu
Čtěte také: Semafory získaly cenu v Rakousku

Skla vyměnil ve dne, za plného provozu, občas za nevědomé asistence městské policie, oblečen v červených montérkách, štafle nosil přes rameno.

Stojící nebo kráčející panáčky zaměnil za figurky, které se chovají přece jen trochu méně uvědoměle. Variant bylo dvanáct mezi nimi pijan, holčička, ukřižovanec, povaleč, oběšenec nebo jednonohý invalida.

"Štvalo mě, jak jsou panáčci na semaforech toporní, nudní, smutní," vysvětlil tehdy. Na polici prý odmítl vypovídat a možné obvinění vnímá jako klepnutí přes prsty.  

Jedno ze skel vydražilo v internetové aukci a Roman Týc dostal za svou streetartovou akci hlavní diváckou cenu na vídeňské přehlídce sidewalkCINEMA.

Policie to prozměnu ocenila návrhem na obvinění  z trestných činů krádeže a poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení. V případě odsouzení mu hrozí pokuta nebo trest odnětí svobody až na tři roky.

Čtěte také: Shrnutí "jaderné" kauzy Ztohoven 

 

Právě se děje

Další zprávy