Mám Alzheimera, ale mrtvý nejsem, píše Pratchett

rg
13. 12. 2007 9:15
Byl bych rád, kdyby mí čtenáři zůstali radostní

Londýn - Populární spisovatel Terry Pratchett, autor komediálního fantasy cyklu příběhů ze Zeměplochy, oznámil, že mu doktoři diagnostikovali ojedinělou formu Alzheimerovy choroby. Podle agentury Reuters je nemoc v raném stádiu.

"Býval bych si tu informaci rád nechal po nějakou dobu sám pro sebe, ale přišlo mi nefér zadržovat ji před mými vydavateli," uvedl Pratchett.

V prohlášení, které zveřejnil na internetových stránkách Paula Kidbyho, autora obálek jeho knih, stojí, že choroba byla příčinou drobné mrtvice, kterou prodělal před několika měsíci.

Nemoc se většinou objevuje u osob starších pětašedesáti let. Terry Pratchett letos 28. dubna oslavil padesáté deváté narozeniny.

"Byl bych upřímně rád, kdyby mí čtenáři zůstali radostní, protože si myslím, že mi ještě zbývá čas pro napsání několika knih," apeluje spisovatel ve svém prohlášení. "To znamená, že nejsem mrtvý. Pochopitelně někdy v budoucnu mrtvý budu, tak jako každý," dodal se svým typicky suchým humorem.

Terry Pratchett patří k světově nejprodávanějším autorům. Jeho knihy se překládají do 33 jazyků a prodalo se jich více než 45 milionů kusů. Napsal více než čtyřicet titulů.

V České republice vychází jeho série o světě, jenž putuje vesmírem na hřbetech čtyř slonů stojících na krunýři velké želvy, ve vynikajícím překladu Jana Kantůrka.

Pražské Divadlo v Dlouhé uvádí inscenace dvou z jeho příběhů. V Soudných sestrách i v Maškarádě vystupuje trojice povahově rozdílných čarodějnic.

 

Právě se děje

Další zprávy