Allen zase rozšířil galerku nepraktických intelektálů

Jan Jandourek
31. 10. 2007 9:00
Slavný neurotik má čtvrtou sbírku povídek v češtině
Foto: Reuters

Recenze - V pátek jsem se probudil, a protože vesmír se rozpíná, trvalo mi déle než obvykle, najít župan. - Trénovaný čtenář asi hned na první pokus pozná, kdo může být autorem této věty.

Ano, Allen Stewart Königsberg známější jako Woody Allen potěšil své příznivce po dlouhé době čtvrtou sbírkou povídek, které začínal psát jako přípravu ke svým filmům.

Teď je nový soubor přeložený do češtiny a název Čirá anarchie přesně odpovídá tomu, co se v osmácti povídkách dočteme: autor je známý rozbíječ všeho,  co je lidstvu svaté. V intelektuálních salónech se tomu říká dekonstrukce, česky to znamená rozebrat na součástky a složit si to podle svého.

I v nejnovější povídkové knize Allen střílí do svých oblíbených terčů: filmových producentů, spisovatelů, manželů, ošklivých a hloupých žen i krásných intelektuálek. Drtí svým kladivem umění, náboženství, společenský řád.

Používá politicky nekorektní srovnání, když zkrachovalé manželství nebo neúspěšný divadelní kus označí za holokaust; jako Žid si to může dovolit.

A taky ví, že na počátku bylo slovo, v jeho případě s  nadšením mučené, smýkané, obracené, vysmívané, ironizované, parodované, surrealisticky domýšlené ad absurdum. To všechno s marnotratností, která se týká i dějových zákrut jeho povídek. Možná vlastně spíš sbírek verbálních gagů a ztřeštených situací coby základů, na kterých většinou stojí i jeho "veselé" filmy.

Foto: Aktuálně.cz

Turista Woody Allen natáčí s Penelope Cruzovou

Pro své mentální piruety autor vykořisťuje - a ještě se k tomu přiznává - cizí myšlenky a texty, ať jde o klasické ruské autory nebo existencialistické filozofy. Tentokrát ještě přibyly jako iniciační momenty zprávy z NY Times.

Z toho všeho se Allenovi povedlo se k dokonalosti uhníst a dovést postavu antihrdiny, ošuntělého nepraktického intelektuála, jehož jedinou zbraní je jazyk; zbraní ovšem selhávající. Těch ztroskotanců, smířených však stoicky se svým pozemským osudem, nabízí celou galerku.

Ušlápnutý manžel, který se naučí levitovat, což je mu dost k ničemu, nájemný pisálek, který není schopen přepsat děj filmu do komerční prózy, protože mu z toho vždycky vyleze hluboké existenciální dílo, ruský imigrant, kterému se nepovedlo umístit syna do prestižní školky, což mu zruinuje život a dovede ho k hlubokým úvahám o Bohu a životě, autor, který se živí psaním žalmů na objednávku.

Za vší tou legrací, rouháním a anarchií se ošem skrývá ještě jiný Woody, filozof, který klame svět maskami. Vystupuje jako režisér, jazzový klarinetista, esejista a stand-up comedian, který  dokáže sám za mikrofonem utáhnou zábavný výstup před sálem.

Ale je to marné: to všechno jsou jen různé formy, kterými projevuje svůj pohled na svět.  Máme dobrý důvod si myslet, že smrt, Bůh, holocaust, sex, partnerské vztahy, víry a nevěry, diktát sociálních pravidel a jiné pohromy jsou pro pana Königsberga opravdu témata zásadní.

Že s nimi zachází jako s použitelným materiálem, stavivem svých konstrukcí, a nezastaví se před žádným rouháním, bledne ve s rovnání s tím, že tak činí už skoro půl století. Kdyby mu na tom nezáleželo, netrpěl by takovou obsesí. Možná lehce pohrdá formou, ale nepohrdá těmi otázkami.

Woody Allen se Scarlett Johanssonovou
Woody Allen se Scarlett Johanssonovou | Foto: Aktuálně.cz

Že je klade znovu a znovu obsedantně v různých variantách,  je přijatelnou daní. V případě Woodyho Allena je i opakovaný vtip vtipem.

Pravda, aby si člověk Allenovy narážky užil, předpokládá to přes srozumitelnot jakési základní vzdělání. V povídce Tak jedl Zarathustra aplikuje autor například ideje velkých filozofů na problematiku jídla.

Takže podle Allena Kant navrhl "... abychom si oběd objednávali tak, že by si každý objednal totéž, a svět by pak konečně fungoval podle mravních zásad. Kant však nepředvídal, že kdyby si všichni objednali stejné jídlo, v kuchyni by se hašteřili, kdo dostane poslední kus žemlovky. 'Objednávejte si, jako byste objednávali pro každou lidskou bytost na světě,' radí Kant, ale co když soused u stolu nejí filé?"

Kdo nic neví o kategorickém imperativu, moc se nepobaví. Ale na světě jsou některé zábavy jen pro vyvolené. Třeba psychoanalýza, na kterou docházel Woody Allen třicet let třikrát týdně, na což by neměl běžný smrtelník ani čas, ani peníze.

Tak aspoň můžeme sklízet plody inspirace, které proslulý neuriotik na terapeutickém lůžku načerpal.

Woody Allen: Čirá anarchie. Z angličtiny přeložila Dana Hábová. Praha, Argo 2007. 171 stran.

 

Právě se děje

Další zprávy