Video: Natočili úspěšný film Once. Jaké to bylo?

Pavel Turek, Martin Boubín
21. 10. 2007 20:20
Na ulicích jsme se museli krýt, vzpomíná Hansard
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Skromný a nenápadný muzikál Once s "neherci" Glenem Hansardem a Markétou Irglovou coby ústřední dvojicí vyhrává jednu cenu za druhou. Po úspěchu na americkém festivalu Sundance, kde získal trofej od diváků,  ho porota londýnského Raindance odměnila titulem nejlepší zahraniční film.

S nadšenými kritikami, předpovědí úspěchů na Oscarech a pochvalou od velkorozpočtového vypravěče Steven Spielberga vstupuje film za za 150 tisíc dolarů do českých kin.

Zdejší distribuční premiéru si odbyl v sobotu v rámci festivalu MOFFOM a po jejím skončení odehráli Glen Hansard a Markéta Irglová v kině Lucerna koncert. Od 25. října budou mít diváci možnost zajít si na Once do kin po celé republice.

Film vznikl během čtrnácti natáčecích dnů v ulicích Dublinu v autentických interiérech. Odvíjí příběh pouličního muzikanta, kterého osloví dívka prodávající růže. Once jednoduchou formou prezentuje setkání dvou lidí, které víc než zjevná láska spojí náklonnost k hudbě. Jejím prostřednictvím se odvíjí celé milostné napětí.

"Kromě samotného hraní - jelikož nejsem herec - bylo nejtěžší natáčet v ulicích Dublinu," popisuje Hansard. "Protože Frames jsou v Irsku docela známí, kdykoli jsem se někde postavil, přicházeli lidé, zdravili mě, fotili si na mobil. Už proto musel režisér John Carney schovávat kameru v průchodu přes ulici, abychom na sebe neupozorňovali. Ten chlapík měl být úplně anonymní."

Vyznění napomáhá fakt, že dvojice Hansard Irglová interpretuje vlastní písně a skrze ně komunikuje. Glen Hansard v postavě pouličního muzikantu částečně hraje sám sebe, neboť přesně tímhle stylem se živil už od třinácti let, kdy zběhnul ze školy a začal se sám protloukat s kytarou.

Dnes je to ale už téměř sedmnáct let, co  vede kapelu The Frames - což je dnes po U2 druhá nejúspěšnější formace pocházející z Irska.

Obojí Hansard v rozhovoru potvrdil: "Taky jsme se museli krýt, protože hraní na ulici je v Irsku bráno jako potulka a žebrání sám mám za to z minulosti záznam v trestním rejstříku. Kdykoli se objevil policajt, odkládal jsem kytaru i kamera se vypínala a uklízela. Bylo to napínavé vždyť Werner Herzog říká, že filmy dnes nejsou tak dobré, protože ztratily zločinný aspekt. "

S filmem, který režíroval někdejší basák The Frames John Carney, právě letí ústřední duo do Japonska. Čelý letošní rok věnovali propagaci snímku a diář mají prý zaplněný ještě na půl roku. 
   

 

Právě se děje

Další zprávy