Padl aukční rekord: Kupka za 22,1 milionu korun

rg, pra
7. 10. 2007 18:05
Rekordní byla už vyvolávací cena obrazu
22,1 mil. František Kupka: Élévation (Výšky) IV, 2007
22,1 mil. František Kupka: Élévation (Výšky) IV, 2007 | Foto: 1. Art Consulting

Praha - Obraz Františka Kupky Élévation (Výšky) IV začínal v nedělní dražbě na vyvolávací ceně 12 milionů korun. Jeho nový majitel si ho nakonec odnesl za téměř dvojnásobek. Obraz prodaný za 22,1 milionu korun vytvořil český aukční rekord.

Z první příčky tak Kupka, jeden ze zakladatelů abstraktní malby, sesadil sám sebe. Nejdráže vydraženým obrazem v Česku do neděle bylo opět Kupkovo dílo, a to obraz Abstraktní kompozice, který se prodal v květnu tohoto roku za 15,8 milionu korun při vyvolávací ceně 8,5 milionu.

Podle serveru České noviny.cz ho od soukromého sběratele koupila občanka České republiky, doé hry vstoupila až na dvaceti milionech.  Žena v šátku e černých brýlích o jiné dílo neprojevila zájem, o přestávce odešla z aukce a nechtěla říci, zda dražila pro sebe či pro jiného sběratele.

Nový majitel každopádně musí k sumě připočítat ještě aukční přirážku ve výši pět procent, celkem tedy 23,2 milionu korun.

Foto: Aktuálně.cz

Obraz není kulturní památkou, teoreticky by tedy mohl být ze země vyvezen. Kupka ho namaloval v roce 1938. Jedná se o olejomalbu pochází ze série C II a patří ke Kupkovu čistě abstraktnímu období. V Praze byl obraz k vidění v roce 1946 na souborné výstavě v Mánesu. Stejně jako před válkou však současný favorit českých dražeb odborníky nenadchnul.

Nedělní Aukci vedla společnost 1. Art Consulting Brno-Praha, která měla od roku 2001 v nabídce celkem patnáct Kupkových děl. Lze očekávat, že jejich obrat letos přesáhne částku 100 milionů korun. Vloni byl obrat pěti nejvýznamnějších aukčních síní 60 milionů dohromady, informovaly Ceskenoviny.cz.

Částky se na českých dražbách podle nich stále navyšují. První milionové sumy bylo dosaženo teprve před deseti lety a na konci devadesátých let to byly tři miliony. V roce 2000 překvapily Zlaté rybičky u okna Emila Filly, když je Galerie Kodl prodala za 7,3 milionu.

9,3 mil. Josef Čapek - Koupel nohou
9,3 mil. Josef Čapek - Koupel nohou | Foto: Galerie Art Praha

Největší vzmach v prodejních cenách děl a obratech síní nastal v posledních dvou letech. Dle slov ředitelky pražské pobočky síně Dorotheum Márii Gálové se na tom podepsalo právě několik extrémně drahých položek.  Přesto je letošek je spíše výjimečný a čeká se spíš návrat k nižší hladině celoročních zisků. 

Vysokých cen dosahují hlavně díla české moderny. Za nárůst může mimo jiné i jednoduchý fakt: čím více obrazů se prodá, tím méně dostupných děl na trhu zůstává.

Za rekordními dvěma  Kupky jsou v žebříčku nejdráže prodaných obrazů dvě malby Josefa Čapka; Děvče v růžových šatech a Koupel nohou. V závěsu je Procházkovo Poprsí muže, Štýrského Cirkus Simonette a Šiškinův obraz Před zrcadlem. Zlaté rybičky u okna se teď drží na osmém místě.

Díla klasické moderny jsou nejvýnosnější položkou i ve světových aukcích.

 

Právě se děje

Další zprávy