Havlovi udělí cenu objeviteli holotropního dýchání

Michal Pavec
25. 9. 2007 16:56
Nadace Vize 97 ocení psychiatra Stanislava Grofa
Konference prý vznikla mimo jiné proto, že se Natan Šaransky chtěl setkat s Václavem Havlem na konferenci v Praze.
Konference prý vznikla mimo jiné proto, že se Natan Šaransky chtěl setkat s Václavem Havlem na konferenci v Praze. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Už tradiční Cena Vize 97 připadne letos významné osobnosti světové psychiatrie a psychologie profesoru Stanislavu Grofovi. Manželé Havlovi, kteří nadaci Vize 97 před deseti lety založili, vybrali vědce, který se proslavil především objevením unikátní lékařské metody - holotropního dýchání.

"Každoročně udělovanou Cenu Vize 97, která spočívá z diplomu a pamětní ozdoby v podobě berly sv. Vojtěcha, dostává člověk, který svým dílem významně rozšířil lidský obzor," říká o ceně exprezident Václav Havel.

A právě Stanislavu Grofovi se tohle v minulosti podařilo. Po odchodu do Spojených států ustavil v 70. letech společně s manželkou Chrastinou do té doby neznámý postup, jak dostat pacienta do stavu nevědomí a tím mu ukázat cestu k odstranění osobních traumat.

K holotropnímu dýchání, které původem českého vědce proslavilo, nebylo třeba žádných podpůrných látek - pouze aktivní autoterapie. Před odchodem do USA se Grof zabýval zkoumáním účinků psychedelických drog na lidské vědomí.

Už v roce 1968 spoluzaložil Společnost pro transpersonální psychologii spojující ty, kdo chápali lidskou existenci v její celistvosti a akcentovali i duchovní rozměr psychiky.

Grof bude devátým laureátem ceny, kterou Havel společně s manželkou Dagmar udělují od roku 1999 významným osobnostem pocházejícím z různých oborů lidské činnosti.

Český psycholog a psychiatr se tak dostane do vybrané společnosti italského spisovatele a esejisty Umberta Eca, sociologa Zygmunta Baumana či ekonoma a někdejšího člena administrativy prezidenta USA Billa Clintona Roberta B. Reicha.

Nakladatelství Argo při této příležitosti znovu vydává Grofovu knihu Psychologie budoucnosti, na příští rok pak připravuje k titul Lidské vědomí a tajemství smrti.

Nadace, slavící letos desáté jubileum, se zabývá jak tradiční charitativní činností, tak podporou různých vědeckých projektů. Vize 97 sama o sobě říká, že hledá, "co je spíš dalekozraké než krátkozraké, co má rys průkopnictví či vizionářství".

Mezi její aktivity spadá například péče o seniory ve vybraných domovech důchodců nebo program na podporu prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Nejnověji nadace spustila v rekonstruovaných prostorách odsvěceného kostela sv.Anny v Praze projekt Pražská křižovatka, jež se má stát místem intelektuálních debat, koncertů, výstav a dalších činností oslavujících různorodost lidského myšlení.

Právě v prostorách nově opraveného kostela si 5. října Stanislav Grof při slavnostním ceremoniálu převezme výroční cenu nadace.

 

Právě se děje

Další zprávy