Umělec má cenu... Je už v letech a je to poprvé

Radek Wohlmuth
7. 9. 2007 20:00
Nová výtvarná soutěž hodnotí starší a pokročilé

Praha - A který že umělec? To už vědí všichni, kteří přišli před hodinou do pražského univerzálního prostoru NoD, aby se dozvěděli výsledky prvního ročníku stejnojmenné soutěže. Mimochodem celkem neortodoxní.

"Připadalo nám, že ve výtvarném umění se soutěžení týká jen lidí do pětatřiceti let, ti starší jakoby ani nikoho nezajímali, tak jsme s tím něco chtěli dělat," řekl Aktuálně.cz Michal Pěchouček, umělec a sám laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2003, který spolu s Dominikem Langem vznik ceny inicioval.

Perplex, Galerie Václava Špály, 1999
Perplex, Galerie Václava Špály, 1999 | Foto: Jiří Ševčík

Nápad přišel letos na jaře v Klatovech. Společně oslovili skupinu mladých publicistů, kurátorů a ty z umělců, kteří sami píší nebo organizují výstavy. Každý měl nominovat dva z těch starších, co by si cenu zasloužili. Ať už pro svůj význam a vliv nebo naopak proto, že jsou nezaslouženě tak trochu stranou a pozapomenutí.

Nominátorů se ozvalo zhruba padesát a prostým součtem jejich hlasů přišla na svět pětka finalistů. Vedoucí ateliéru volné tvorby na VŠUP a ex-tvrdohlavec Jiří David, Milena Dopitová, která momentálně působí v Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni, vedoucí ateliéru malby na pražské AVU Vladimír Skrepl, vedoucí intermediálního ateliéru na FAVU v Brně Václav Stratil a hravý konceptualista Ivan Vosecký. Všichni samozřejmě aktivní umělci.

Ruka, svíčka 1
Ruka, svíčka 1 | Foto: Aktuálně.cz

"V této chvíli nastoupila čtyřčlenná porota, jejíž účastníci sami nenominovali. Vozili jsme je po ateliérech finalistů a těch se zároveň ptali, co by rádi vyhráli. Každý měl, pokud by zvítězil, nárok na splněné přání," upřesňuje Pěchouček.

"Navíc ho chceme podpořit i během následujícího roku v tom, co by nejvíc potřeboval, třebas vydáním katalogu."

Ani tím to nekončí, jménem vítěze bude zaštítěna cena pro další ročník. Bude se tedy jmenovat Umělec má cenu od.. Pro ten úvodní byl patron určen. Je to respektovaný "převážněkonceptualista" Jiří Kovanda, který dlouho pokládal celou věc za žert, a když za ním organizátoři v červenci přišli, byl trochu zaskočen. Své role se ale nakonec ujal.

Ona, pes a svíčka, 2004
Ona, pes a svíčka, 2004 | Foto: Aktuálně.cz

A který Umělec má (tedy) cenu od Jiřího Kovandy? Vladimír Skrepl! Letos se blýskl třeba právě v Klatovech, kde nápad na cenu vznikl, při výstavě Lovci lebek. Skrepla, přestože je známý hlavně jako rozmáchlý malíř bez skrupulí, lze celkem klidně nazvat výtvarným multiinstrumentalistou.

A své aktivity jistě ještě prohloubí. Přál si totiž a jako svou osobní hlavní cenu taské dostal kombo Marshall 50W. Není bez poezie, že Jiří Kovanda je na AVU jeho asistentem. 

Jako vedlejší produkt nominace byla dobrovolná anketa o nejlepší výstavu. V té zabodoval fotografický projekt Markéty Othové s názvem Mluv s ní, který prezentovala v  Galerii Jiří Švestka. Mezi kolektivními výstavami nejvíc zaujalo Punctum, které kurátorsky připravil Václav Magid pro pražskou Futuru.

 

 

Právě se děje

Další zprávy