Umělci napadli vysílání ČT 2. Podívejte se jak

Radek Wohlmuth, čtk
17. 6. 2007 10:00
Ztohoven odvysílali jaderný výbuch ve Vrchlabí

Praha -Tradiční ranní pořad České televize Panorama, který denně poránu přináší nekomentovaný sled aktuálních záběrů krajinných a městských scenérií, dnes přinesl šokující obrázek. 

Při zastávce ve východokrkonošské obci Černý Důl, která leží zhruba šest a půl kilometru od Vrchlabí, mohl na vlastní oči vidět, jak se obrazovka rozzářila oslnivým zábleskem, pak se v krajině zvedl charakteristický hřib jaderného výbuchu a nakonec vše pokrylo zrnění.

Vizuální mystifikaci má na svědomí skupina Ztohoven, která také na obrazovku umístila odkaz na své webové stránky www.ztohoven.com. Její členové se přímo na místě v reálném čase napojili do systému a pustili do něj vlastní signál - předem vytvořenou obrazovou montáž. O zbytek se postarala režie nebo odbavovací pracoviště na Kavčích horách.

ČTK citovala mluvčího České televize Martina Krafla, podle něhož televize zjistila, kdo za útokem na vysílání stojí. Řekl také, že záležitost řeší právníci. 

"Nebylo narušeno vysílání z  Kavčích hor," zdůraznil Krafl. Kameru provozuje externí firma spolupracující s Českou televizí.

ČTK s odvoláním na Krafla uvedla, že sledovanost pořadu se nyní pohybuje 50 tisíci diváky.  

Na stopě

Policie v Trutnově, pod niž Černý důl spadá, zjišťuje způsob, jakým umělci zneužili vysílání. "Trestní oznámení jsme dosud od nikoho nepřijali," řekl ČTK operační důstojník trutnovské policie. 

Blog televizního producenta Vratislava Šlajera. Malá kapička naděje - čtěte ZDE

Provozovatele areálu v Černém dole, společnost Markid Trutnov, hackerský čin pobouřil. "Dost nás to poškodilo. Kameru máme pronajatou, abychom podporovali turistiku v lokalitách, kde máme areály. Zvažujeme trestní oznámení na neznámého pachatele společně s majitelem kamery, firmou Sitour," řekl ČTK mluvčí společnosti Radek Etrych.

Zařízení má podle něj standardní zabezpečení. "Ale hackeři, kteří si chtějí udělat renomé, se přes ně dostanou. Tomu se asi nedá úplně zabránit," dodal. Majiteli zařízení nic nevyčítá. "Softwarově i hardwarově je to zajištěné tak, že by se tam nikdo neměl dostat. Tady ale někdo přišel a zřejmě se napojil přímo na kabely na sloupu, což se nedá zabezpečit." soudí.

Figura je rozezlen

Krok videopirátů však rozzlobil zástupce středisek v Jeseníkách, které za vysílání v pořadu Panorama platí. "Je to nehoráznost, slouží to lidem, platíme za to strašně moc peněz," řekl  majitel střediska na Ovčárně v Jeseníkách Josef Figura.

Vysílání Panorama má komerční charakter a má přilákat do jednotlivých středisek zákazníky. Figura tvrdí, že za odvysílání záběrů ze svého střediska platí ročně 600 tisíc korun. "Jedno vysílání záběrů přijde na 3500 korun," doplnil pro ČTK Figura.

Podnikatel z Ovčárny proto volá po tom, aby na videopiráty bylo podáno trestní oznámení. "Každopádně by to měla policie vyšetřit a dát jim to k úhradě," řekl agentuře

Kdo je Ztohoven 

Skupina Ztohoven
Skupina Ztohoven | Foto: Archiv

Ztohoven na sebe upozornili v roce 2003, a to hned dvakrát zakrytím neonového Srdce Jiřího Davida na Pražském hradě do podoby otazníku a překrytím 750 citylightů v metru svým logem. Po akci nazvané Znásilněný podvědomí se konala v prostoru stanice metra Dejvická vernisáž většinou aktivistických plakátů členů skupiny a jejich příznivců. Na jednom z nich se objevil i monoskop, ale to ještě nikdo netušil, že dalším cílem bude nabourání do přímého přenosu veřejnoprávní televize.

Skupina zaměřená na "adrenalinové umění" se snaží zachovat anonymitu; počet členů, mezi nimiž jsou streetartisté i studenti vysokých uměleckých škol, se mění. Zůstává jen jádro. Míra Sláva, Oto Horší, Petr Olejka, Roman Týc, Zdeněk Dostál- to jsou jen někteří z nich, ale ani oni nemusí být nutně u všeho. Projekty jsou kolektivním dílem po konceptuální i realizační stránce. "Výbuch v Krkonoších" odhaduji na práci asi deseti lidí.

O akci, která by uskutečnila to, co s ČT dokázal provést zatím jen čaroděj Rumburak, se prý začalo mluvit už v roce 2003. Právě tehdy proběhly i první "lokální průzkumy". Skupina se ale odmlčela, její členové se věnovali vlastním projektům, a tak se realizace (i kvůli  technickému zajištění) protáhla.

Bez cenzury...

Blog Jiřího Janečka
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Shodou okolností do doby, kdy celá republika řeší problém se stavbou amerického protiraketového radaru. Zřejmě šlo také v jistém slova smyslu o historicky první zpravodajské vysílání státní televize u nás, které proběhlo skutečně bez cenzury, ať už jakékoli (politické, morální).  Pořad Panorama je na stránkách České televize trochu paradoxně charakterizován jako aktuální povětrnostní zpravodajství prostřednictvím panoramatických kamer.

Hlavní otázka, kterou tahle akce otevírá, je ovšem jiná. Problematika věrohodnosti a nezmanipulativnosti médií a relativní pravdivosti toho, co denně vidíme anebo můžeme vidět na televizní obrazovce.

 

Právě se děje

Další zprávy