Fotkou roku je rozbombardovaný Bejrút

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 2. 2007 13:25
Praha - Snímek mladých Libanonců vyhrál World Press Photo, nejprestižnější fotografickou soutěž světa. Došlo i na Zidaneho hlavičku. Uvnitř: GALERIE
World Press Photo 2006 - 1. cena. Spencer Platt, USA. Mladí Libanonci ve vybombardovaném Bejrútu.
World Press Photo 2006 - 1. cena. Spencer Platt, USA. Mladí Libanonci ve vybombardovaném Bejrútu. | Foto: Spencer Platt, USA

Mezinárodní porota prestižní fotografické soutěže WPP vybrala jako snímek roku 2006 barevnou fotografii Američana Spencera Platta z agentury Getty Images.

Zobrazuje mladé Libanonce, kteří  v autě projíždějí vybombardovaným jižním Bejrútem: skupina přátel tu kontrastuje s pozadím tvořeným troskami budov po bombardování.

Vznikla 15. srpna 2006 - v první den příměří mezi Izraelem a Hizballáhem, kdy se tisíce Libanonců začaly vracet do svých domovů. "Je to fotografie, na kterou se můžete dívat pořád," říká předsedkyně poroty Michelle McNally.

"Má celistvost i protikladnost skutečného života uprostřed chaosu. Nechá vás nahlédnout za hranici."

World Press Photo 2006 - 1. Cena v kategorii Aktuality - Akintunde Akinleye, Nigeria, Reuters
World Press Photo 2006 - 1. Cena v kategorii Aktuality - Akintunde Akinleye, Nigeria, Reuters | Foto: Akintunde Akinleye

I v dalších kategoriích jako obvykle bodovaly záběry z krizových regionů, tentokrát především z konfliktu mezi Izraelem a Libanonem. V kategorii Portrét vyhrála Nina Bermanová se snímkem námořníka znetvořeného válkou v Iráku, v kategorii Lidé bodoval Japonec Sakamaki se snímkem zachycujícím násilnosti na Srí Lance.

Přitom se porota snaží nevybírat jen prvoplánové "kruťárny" - akcentuje i výtvarné hodnoty snímků a jejich přesah. Soutěž se tak de facto snaží vymezovat proti hlavnímu zpravodajskému proudu, jemuž dominují rychlost i naturalismus.

Nizozemští organizátoři dokonce považují klání za jakéhosi trojského koně, který má na tiskové stránky dopravit i práce, které by se na nich jinak sotva objevily.

World Press Photo 2006 - 1. Cena v kategorii Sport: Příběhy - Autor: Peter Schols, the Netherlands, Dagblad De Limburger/GPD/Reuters.
World Press Photo 2006 - 1. Cena v kategorii Sport: Příběhy - Autor: Peter Schols, the Netherlands, Dagblad De Limburger/GPD/Reuters. | Foto: Aktuálně.cz

Ve  Zprávách letos vyhrál snímek Itala Paola Pellegrina z agentury Magnum, který zobrazuje oběť odvetného izraelského raketového útoku v Libanonu. Izraelský fotograf Oded Balilty z agentury AP naopak na vítězném snímku z kategorie Lidé vyfotografoval osadnici, která brání vstupu izraelských jednotek na západní břeh.

Oceněný fotograf Platt zvítězil se svým snímkem i v kategorii Každodenní život. V kategorii Sport vyhrála fotografie dnes už proslulého incidentu z finále fotbalového mistrovství světa v Německu: na snímku Nizozemce Petera Scholse je Francouz Zinedine Zidane a jeho slavná hlavička do hrudi italského protihráče.

Do soutěže World Press Photo se přihlásilo 4460 profesionálních fotografů ze 124 zemí. Z jejich 78083 snímků vybírala porota vítěze od 27. ledna do 8. února. Udělila ceny celkem 58 fotografům; trofeje si převezmou na slavnostním ceremoniálu 22. dubna.

Bodovaly hlavně velké agentury: AP má šest cen, Reuters pět a Getty čtyři ceny.

ČTĚTE TAKÉ
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Češi mezi oceněnými za rok 2006 nejsou. Loni - tedy za rok 2005, v kategorii Každodenní příběhy vybojoval třetí místo fotograf Michal Novotný z LN; za sérii snímků ze školy pro slepce v liberijské Monrovii.

V roce 2003 obsadil třetí místo v kategorii Sportovní příběhy snímek Tradiční indický zápas českého fotografa Jana Šibíka. V roce 1998 získal cenu World Press Photo známý americký fotograf českého původu Antonín Kratochvíl. V 90. letech na World Press Photo bodovali také Tomki Němec, Pavel Štecha a Roman Sejkot.


 

 

Právě se děje

Další zprávy