Zloději navždy zničili Munchův Výkřik

ČTK, Hej
21. 12. 2006 11:00
Oslo - Slavný obraz norského expresionisty Edvarda Muncha Výkřik je po krádeži zřejmě nenapravitelně poškozen.

K tomuto závěru došla skupina restaurátorů Munchova muzea v Oslo, která obraz zkoumala po jeho nedávné krádeži a opětovném nalezení.
   
"Do rohu pronikla voda a v dolní části díla je odřenina, která malbu ve srovnání se zbytkem obrazu znejasňuje. Skvrna je přitom velká a jasně patrná," říká šéfka muzea Ingebjörg Ydstrieová.

Návštěvník Munchova muzea v Oslu si prohlíží znovu vystavené poškozené malby Výkřik a Madonna
Návštěvník Munchova muzea v Oslu si prohlíží znovu vystavené poškozené malby Výkřik a Madonna | Foto: Reuters

Muzeum však stále ještě nerozhodlo o tom, jak velký rozsah bude mít restaurátorská práce spojená s jedním z vůbec nejslavnějších děl světového výtvarného umění.

Také druhý nedávno odcizený Munchův obraz, Madonna, je poškozen, a to skleněnými úlomky. Oba obrazy byly v době krádeže chráněny skly, která zloději na útěku rozbili.

Rekonstrukce obrazu Madonna bude podle odborníků zcela jistě velmi rozsáhlá. Muzeum ovšem doufá, že obě díla budou pro veřejnost znovu vystavena do příštích Vánoc.

Část Munchova díla včetně dvou uvedených obrazů z muzea 22. srpna 2004 odcizili dva ozbrojení a maskovaní lupiči. Jejich akce vzbudila velký rozruch, protože loupež se odehrála v přítomnosti řady návštěvníků a lupiči hrozili, že použijí zbraní. Poté i s kořistí uprchli v kradeném vozidle řízeném třetím spolupachatelem.

Norská policie postupně zatkla několik podezřelých osob; letos v květnu byli tři muži odsouzeni k trestům od čtyř do osmi let vězení za podíl na loupeži a k vysoké finanční pokutě za způsobené škody. Šlo však údajně jen o pomocníky a nikoli vlastní lupiče.

Výkřik a Madonna mají podle kunsthistoriků prakticky nevyčíslitelnou uměleckou hodnotu. Jejich tvůrce Edvard Munch žil v letech 1863 až 1944 a je považován za průkopníka expresionismu.

 

Právě se děje

Další zprávy