Zemřel vypravěč historie Zamarovský

ČTK, kul
27. 7. 2006 15:00
Praha - V mnoha domácnostech byste našli alespoň jednu jeho knihu: Vojtěch Zamarovský, spisovatel literatury faktu, včera zemřel ve věku 86 let.

Nejen v tehdejším Československu patřil k z nejvýznamnějším autorům svého žánru, zájem věnoval antickým a předantickým společnostem. Stal se průkopníkem historického cestopisu a archeologické detektivky, byl také překladatelem.

Narodil se 5. října 1919 v Zamarovci u Trenčína, po maturitě na gymnáziu studoval v Bratislavě práva a Vysokou školu obchodní. Pracoval ve Slovenské národní bance.

Potomka starého šlechtického rodu starověk fascinoval odjakživa, impulzem k vlastní tvorbě ale bylo až propuštění ze Státního plánovacího úřadu z politických důvodů. Tady působil jako pedagog a při přednáškách si osvojil způsob vyprávění, které později využil při autorské tvorbě.

Od roku 1956 pracoval ve svobodném povolání; hodně cestoval a na vlastní kůži poznával země a jejich historii. Proslavil se hned prvotinou nazvanou Za sedmi divy světa z roku 1960.

Celkem Čtrnáct Zamarovského knih, v nichž zasvěceným i poutavým jazykem vyprávěl příběhy z dávné minulosti lidstva, vyšlo zatím v patnácti jazycích a více než dvou milionech výtiscích.

Mezi další jeho nejznámější díla patří knihy Bohové a hrdinové antických bájí, Za tajemstvím Chetitů, Dějiny psané Římem, Jejich veličenstva pyramidy nebo Bohové a králové starého Egypta, Objevení Troje a Vzkříšení Olympie.

Foto: Aktuálně.cz

Podle Zamarovského scénářů vzniklo i několik televizních pořadů, jejichž tématem nebylo nic jiného než - starověk. "Věci mladší než dva tisíce let nestojí za to, abych o nich psal," poznamenal spisovatel před pár lety v rozhovoru.

A jestli je někdo, kdo o této době uměl psát čtivě a přinutil studenty i dospělé, aby se o ni dobrovolně zajímali, je to právě Zamarovský. V roce 1997 mu slovenský prezident zapůjčil Řád Ludovíta Štúra II. třídy a Pribinův kříž I. třídy.

Většinu svých knih psal nejprve česky a až později je překládal do rodné slovenštiny. Nová vydání byla revidována a upravována podle posledních výsledků vědeckého bádání.

Právě tyto práce byly, dokud mu to Parkinsonova choroba dovolila, náplní jeho aktivního času. Poslední dva měsíce však byl v kómatu.

 

Právě se děje

Další zprávy