Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát!

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 4. 2006 11:30
Praha - V Divadle Nablízko se dnes znovu setká Jožka Lipnik s Hermannem Schlechtfreundem. Ale jak se ti dva vlastně potkali?

Lipnik je poněkud neúspěšný, lehce frustrovaný a zoufale se podceňující začínající básník, zatímco Schlechtfreund je velmi důstojný, sebestředný a hřmotný německý nakladatel.

Jožka Lipnik a Hermann Schlechtfreund
Jožka Lipnik a Hermann Schlechtfreund | Foto: Aktuálně.cz

Dialog spolu tyto dvě tak protikladné osobnosti zapředou dnes už poněkolikáté. Tentokrát ovšem "retrospektivně" zachycuje dokonce jejich historicky první setkání, na které bojácný Jožka dorazil do Schlechtfreundovy mnichovské rezidence.

Protože se autoři stále zdráhají prozradit, jestli mají Lipnik a Schlechtfreund své živé předobrazy, ujímají se zatím jejich jevištního ztvárnění herci Václav Rašilov a Eduard Jenický.

Představení probíhá formou poloinscenovaného čtení a ti, kteří ho znají - Jožka a Hermann se úspěšně představili například na nedávném olomouckém literárním festivalu - oceňují zejména jeho lehce absurdní atmosféru a břitké repliky, které si obě hlavní postavy vyměňují.

Jožka Lipnik a Hermann Schlechtfreund
Jožka Lipnik a Hermann Schlechtfreund | Foto: Divadlo Nablízko

Představení Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhát! je součástí podivného, lehce bizarního světa, který vytvořili autoři Vojtěch Mašek a Džian Baban. A možná jej ani nevytvořili, spíš ho jen oživují; jejich mystifikační přístup znemožňuje na tuto otázku jednoznačně odpovědět.

Součástí tohoto světa je třeba i Monstrkabaret Freda Brunolda, který mělo rovněž na repertoáru Divadlo Nablízko. Jožka Lipnik a Hermann Schlechtfreund jsou také hrdiny pravidelného komiksového stripu v týdeníku A2, vystupují i v komiksu Sloni v Marienbadu. Předloni ho vydal Tichý syndikát a krom příhod výše zmíněné dvojice popisuje příběh tajemného Damiana Chobota či obskurního konferenciéra Freda Brunolda. Další díl komiksu by měl vyjít na podzim.

Dnešní představení začíná od 19.30.

 

Právě se děje

Další zprávy