Zpocení sexy chlapi? Nejlíp je umí na TV Fanda

Helena Zikmundová
31. 7. 2012 16:40
Jak televize pracují s genderovými stereotypy?
Foto: Aktuálně.cz

Glosa - Víte, na které televizní stanici vás čeká nejvíc vypracovaných a úsporně oblečených mužských těl? Přece na TV Fanda, novém kanále pro chlapáky.

Kam bychom přišli, kdyby nám televize neřekla, co máme rádi. Prima Love už nějakou chvíli zásobuje ženy romantikou, nastal čas uspokojit i pány a ukázat jim nějaké to maso. Převážně samčí.

Nova tedy v červenci rozběhla kanál TV Fanda, dostupný přes satelit a kabel a určený primárně "mladým mužům". Nabízí hlavně sport, nějaké ty béčkovější akční filmy, pár seriálů a hodně bradavek obého pohlaví. Oficiální argument pro její existenci je zřejmě takový, že jenom odpovídá na reálnou poptávku.

Jestli u nás tenhle předpoklad funguje aspoň komerčně, se teprve dozvíme, logicky ale skřípe už teď. Divák těžko může mít konkrétní a soudržnou představu o tom, jakou televizi chce, chybí  mu profesionální zkušenost a odhad. I kdyby vám ve focus groupu vehementně tvrdil něco jiného, svědčí to jedině o tom, že byste se měli vykašlat na focus groupy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Máme tu ale větší problém: Zbabělé stereotypy, na kterých je celá myšlenka mužské a ženské televize postavená. Ty totiž nemáme v krvi a nerodíme se s nimi. Chyba stereotypů, na kterých je „přece trocha pravdy", spočívá v tom, že za tu trochu pravdy často samy mohou. Je mnohem jednodušší přijmout od dětství vzorce, podle kterých jsou holt kluci takovíhle a holky zase jiné, místo abyste nad nimi přemýšleli a svoji identitu si budovali sami.

A tak náš malý Fanoušek pracuje s několika krásnými tezemi o tom, co je mužům vlastní.

Bullshit číslo 1: Sledováním TV k většímu přirození

Veškerá prezentace TV Fanda stojí na automatickém předpokladu, že oslovuje pravé chlapy. Ty mytické, silné, životaplné jedince, kteří si vědí rady a na ženy působí jako magnet. Skutečnost bude nepřekvapivě míň lichotivá. Fanda jednoduše cílí na pivní borce, kteří mají paradoxní dojem, že sedět na zadku a koukat, jak se jiní muži potí, potvrzuje jejich statut hetero samce. Pokud se vám líbí kalendáře prsatých dorostenek rozvalujících se na motorkách, Fanda bude vaše stanice.

Foto: viralblog.com

V této souvislosti je mimochodem obzvlášť vtipný web kanálu, kde automaticky běží tatáž reklamní videa jako na zbytku nováckých stránek. Uznávám, šampon Gliss Kur na dlouhé vlasy se ještě může nějaké chlapsky smrduté máničce hodit, ale Perwoll na šatičky z jemných tkanin? Wirklich?

Ostatně v upoutávkách na Fandu mluví hlasy velmi podobné těm reklamním, a většinou používají i stejnou dikci, takže „Jsem fanda do sportu" zní najednou prakticky stejně jako „Už žádné skvrny". Kruh se uzavírá a harmonie vládne.

Bullshit číslo 2: Sport, akce a seriály jsou pro chlapy

Veřejné zpochybnění nebo dokonce zesměšnění posvátného vztahu mezi fanouškem a sportem se obvykle na internetu trestá nějakou verbální obdobou dehtu a peří. Jsem si toho vědoma, a je mi to jedno.

Chápu, že sledovat sport může být vzrušující zábava. Dokonce i když to je pouze odpad z Novy Sport a pár módních výstředností s předponou „free". Ale posilovat si tím hrdý pocit mužnosti, když sami sedíte doma na gauči s ovladačem v ruce, je absurdní. Fanda, kanál pro chlapáky, využívá impotentního nadšení toho typu sportovních fanoušků, kteří z cizího vítězství čerpají vlastní sebevědomí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Stejně lichotivě mají zřejmě na cílovou skupinu fungovat zapadlé a ohrané akční filmy a, co je děsivější, dokumenty typu Velké letecké katastrofy (protože jsou tam letadýlka a je to fakt masakr, předpokládám). A kdybyste to netušili, seriál pro muže se pozná podle toho, že tam malý turecký policista honí auta na dálnici (Kobra 11), někdo utíká z vězení (Prison Break) nebo se v nich mluví sprostě (South Park). Že se u nás tytéž seriály dávno houfně stahují z internetu a šíří mezi kamarády bez rozdílu pohlaví, budeme pro jistotu úplně ignorovat.

Bullshit číslo 3: Erotika je pro chlapy

Mýtus, který je pravděpodobně příčinou toho, proč se v pornofilmech pořád tak často objevují slizcí nabíječi s umělým opálením. Každý přece ví, že sexy videa jsou pro chlapy, a ti nechtějí vypadat jako James Deen, ale Robert Rosenberg. Efekt je podobný tomu sportovnímu: Někteří muži se prostě při sledování nahých krásek sami cítí jako větší kanci, aniž by se o takovou ženu museli doopravdy pokoušet a riskovat ponižující odmítnutí.

Nicméně i ženské ekvivalenty gaučových samců mají potřebu erotiky. Jenom to tak otevřeně nepřiznávají a utíkají například k literatuře pochybné kvality nebo loví na internetu fotky celebrit v plavkách. Erotika není mužská věc, a už vůbec ne ta soft, kterou nabízí Fanda. Ostatně kdyby stanice zařadila rugby, zapnu si ji možná taky, z čistě ovulačních důvodů.

Bullshit číslo 4: Jako malej Fanda

Mezi lidem panuje konsensus, že muž je věčné dítě a nikdy nedospěje. Říkáme to tak samozřejmě a s takovým smířeným úsměvem, až jsme to začali brát jako přírodní zákon, proti němuž není obrany. Dá se tím přece omluvit a vysvětlit tolik věcí, za které byste jinak museli převzít zodpovědnost nebo je prostě nějak řešit.

A tak se Fanda puberťák podívá na obrázky svlečených holek, protože s těmi živými je to komplikovanější, pustí si Tuningové války, protože auta jsou jen velké hračky a každý chlap je přece musí milovat, a pak se do noci kouká na zápasící svalovce v trenýrkách. A někdy je to celé tak krásně gay, až se tomu dělá na prdýlce duha.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy