Americkým kritikům se líbí podezřívavá agentka CIA

Helena Zikmundová
10. 1. 2012 17:18
O čem jsou úspěšné nové seriály loňského roku
Homeland
Homeland | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Americké televizní kritiky oslovují hlavně starší a dobře rozjeté pořady, přesto se mezi nejlepší seriály roku 2011 dostalo několik nových. 

Server Metacritic.com jako každý rok zmapoval i recenze amerických seriálů za rok 2011 a zprůměrovaným součtem jejich hodnocení vytvořil žebříček těch nejvíce opěvovaných.

Seriál Mad Men sice v září opět vyhrál Emmy za drama roku, nicméně loni si dal pauzu, takže v žebříčku nefiguruje. „Šílené" reklamní chrty z New Yorku 60. let, kdy byla politická nekorektnost společenským standardem a na škodlivost kouření se nevěřilo, tak na vrcholu nahradil seriál Breaking Bad a jeho hlavní hrdina - středoškolský učitel, ze kterého se po diagnóze rakoviny stává výrobce metamfetaminu.

Čtěte také:
Americkým seriálem roku jsou reklamní chrti z New Yorku
Seznamte se. Držitelé Emmy, obézní Molly a Fešný Harry
Televizní Oscar znovu patří chrtům z reklamky
Nové seriály v USA: Dinosauři i Charlieho andílci

Do tabulky s dvaceti místy se dostalo šest pořadů, které měly v loňském roce na obrazovkách premiéru. Zdaleka nejlíp si mezi nimi vede drama Homeland na druhém místě.

Za ním je na třetím místě Downtonské opatství původem z britské ITV 1. V tradici ostrovních kostýmních dramat se v něm rozvíjejí osudy fiktivní šlechtické rodiny Crawleyů a jejich služebnictva na počátku 20. století.

Druhý nováček v pořadí, American Horror Story, je až o deset příček níž než Homeland. Každopádně o osvědčených seriálech, které znovu u kritiků bodovaly, jsme zde již několikrát psali (viz linky). Podívejte se tedy, o čem jsou novinky.

 

Homeland
Homeland | Foto: Aktuálně.cz

Homeland (Showtime) - Úspěšné nové drama vypráví o zaměstnankyni CIA Carrie (Claire Danesová), která má podezření, že americký voják (Damian Lewis) nedávno propuštěný ze zajetí al-Káidy není válečný hrdina, ale terorista v utajení.

Kritici se úplně neshodují, jestli seriál přináší čerstvý pohled na svět po 11. září a zpochybňuje černobílé vidění dobra a zla, na kterém stojí americké tažení proti islámskému terorismu, nebo naopak ospravedlňuje paranoidní sklon vidět teroristu za každým rohem.

Barack Obama v každém případě prohlásil, že Homeland a skvělá gangsterka Boardwalk Empire jsou dva televizní pořady, které nikdy nevynechá (což asi vypovídá víc o tom, jak chce Barack Obama působit na lid než o seriálech samých).

 

American Horror Story
American Horror Story | Foto: Aktuálně.cz

American Horror Story (FX) - Co dělají tvůrci vlezle juchavého motivačního seriálu Glee, když si chtějí dát oraz od zpívajících teenagerů? Vymyslí show s hororovým námětem. Každá sezóna se soustředí na jednu rodinu a její dům, ve kterém podle očekávání tak trochu straší.

V jednom se recenze shodují: American Horror Story přestřeluje a snaží se diváka děsit v každém okamžiku. Někteří, jako třeba Hank Stuever z The Washington Post, to seriálu odpouštějí, protože klasicky pojatých hororových námětů v televizi moc není.

 

Enlightened
Enlightened | Foto: Aktuálně.cz

Enlightened (HBO) - Další titul snad ze všeho nejvíc připomíná pohrobka zrušeného seriálu United States of Tara, kde se hlavní hrdinka v podání Toni Colettové potýkala se svými alter egy zrozenými z duševní poruchy. Na stejné hranici mezi komedií a dramatem se pohybuje i seriál Enlightened - příběh náhle duchovně osvícené ženy ve středním věku (Lynchova hvězda Laura Dernová).

Podobně jako Tara představuje i Amy spíš alternativu k vykolejeným osudům, na které se specializují show jako Breaking Bad - a s pochopením glosují tu fázi života, kdy už víte, že líp nebude, ale konec je ještě daleko.

 

Revenge
Revenge | Foto: Aktuálně.cz

Revenge (ABC) - Kritikům se docela překvapivě líbilo i nové zpracování možná vůbec nejslavnější románové studie pomsty, Hraběte Monte Crista. Změna ústřední postavy na mladou ženu a přenos celé historie do současných USA docela právem budí nedůvěru a obavu z křečovité aktualizace, nicméně hodnocení jednotlivých dílů je pořád nad průměrem.

Jako obvykle se recenzenti rozepisují především o hereckých výkonech - v tomto případě chválí Emily VanCampovou v hlavní roli a Madeleine Stoweovou, která je za svůj výkon nominovaná na Zlatý Glóbus.

 

Awkward
Awkward | Foto: Aktuálně.cz

Awkward (MTV) -  Snaha oživit žánr seriálu ze střední školy je vždycky problematická a v posledních pár letech se řeší podle modelu „vezměte nudné a odporně mladé lidi a udělejte z nich prachatou zlatou mládež/outsidery na vozíku/upíry".

Awkward na nic takového nesází, což kritici hodnotí jako jeho největší přednost. Hlavní hrdinka Jenna (Ashley Rickardsová) nemá zvláštní schopnosti ani nezpívá, jenom je ve svém středoškolském světě uvěřitelným outsiderem.

 

Happy Endings
Happy Endings | Foto: Aktuálně.cz

Happy Endings (ABC) - Premisa sitcomu je málokdy opravdu zásadní a bez ohledu na ni seriál za chvíli přejde k modelovým situacím, které s větším nebo menším úspěchem upravuje, aby se jim divák znovu zasmál, i když už je vlastně zná. Proto se tomu ostatně říká „situační komika".

Originální zápletkou v žádném případě nevyniká ani seriál Happy Endings vyprávějící o mladém páru a jejich přátelích. Když se ústřední dvojice rozejde, pro ostatní je to rána, se kterou se každý jinak vyrovnává. Kritikům se zpočátku nelíbilo, že pořad až moc připomínal stokrát viděné sitcomy typu Přátel, ale s dalšími díly přišlo zlepšení.

 

Celkové pořadí nejlepších seriálů podle serveru Metacritic:

 

1. Breaking Bad (AMC)  58
2.  Homeland (Showtime)      54
3.  Downton Abbey (PBS)    32
4.  Parks and Recreation (NBC)  28
5.  Game of Thrones (HBO)  27
6.  Louie (FX  27
7.  Justified (FX)                           23
8.-9.   The Good Wife (CBS)   18
8.-9.   Modern Family (ABC)            18
10.-11.  Community (NBC)  17
10.-11.  Fiday Night Lights (DirecTV/NBC)  17
12.-15.  American Horror Story (FX)  10
12.-15.  Boardwalk Empire (HBO)       10
12.-15.  Enlightened (HBO)    10
12.-15.  The Walking Dead (AMC)  10
16.  Revenge (ABC)                         9
17.-20.  Awkward (MTV)    5
17.-20.  The Big Bang Theory (CBS)   5
17.-20.   Happy Endings (ABC)    5
17.-20.  The Middle (ABC)                      5

 

 

Právě se děje

Další zprávy