Bude z Kingovy fantasy filmově televizní Pán prstenů?

Pavel Kroulík
9. 9. 2010 22:40
Ron Howard přenese na plátna a obrazovky Temnou věž
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Studio Universal a stanice NBC ohlásily, že společně do filmové a televizní podoby převedou epickou fantasy sérii Stephena Kinga Temná věž: na základě sedmi románů, kratších příběhů a komiksů mají vzniknout tři snímky a TV seriál.

Projektu, který je ohlašován jako bezprecedentní propojení různých médií, se ujme tým, který stojí za oscarovým  filmem Čistá duše s Russellem Crowem, ale také za mnohem rozpačitěji přijatými adaptacemi bestsellerů Dana Browna - tedy režisér Ron Howard, scenárista Akiva Goldsman a producent Brian Glazer. 

O Temnou věž se prý zajímali už před deseti lety, právě v době, kdy natočili film o geniálním matematikovi Nashovi (snímek tehdy dostal sošky za film, režii, scénář a pro herečku ve vedlejší roli Jennifer Connellyovou).

Foto: Aktuálně.cz

Kingovský projekt je sice teprve před finálními podpisy smluv, ale podle médií jde už o hotovou věc, a nikoli jen tradiční spekulace nad novými projekty, kterými studia atakují fanoušky i konkurenty. Howard již ostatně oznámil, že se ujme režie prvního filmu i první série pro obrazovky. Seriál by měl přijít do vysílání vždy brzy po uvedení filmu do kin: převezme vyprávění a novátorsky „přemostí" čekání fanoušků do doby, než budeme mít premiéru filmová dvojka...

Apokalypsa i Leone

Fantasy série popisuje cestu hlavního protagonisty a antihrdiny Rolanda Deschaina z Gileadu, posledního "pistolníka", při hledání Temné věže.  King ji považuje za své vrcholné dílo, odehrává se paralelní realitě, která ještě prostupuje se světy mnoha z jeho děl včetně „maloměstských hororů".

Knih ze série Temné věže se prodalo přes 20 milionů výtisků ve 40 zemích světa. Howard a Goldsman popisují jejich dějiště jako alternativní Ameriku, zčásti post-apokalyptickou, zčásti jako z westernů Sergia Leoneho.

Podle literárních kritiků je Temná věž alespoň zčásti Kingovou odpovědí i na Tolkienova monumentálního Pána prstenů a také autoři chystané kingovské série srovnávají své plány s touto fantasy klasikou, resp. s její filmovou verzí. A to nejen co do rozsahu a úspěchu, kterého by chtěli rovněž dosáhnout, ale zatím hlavně z produkčního hlediska. Plánují totiž Temnou věž natočit podobným způsobem, jako Pána prstenů převedl do megaúspěšné trilogie Peter Jackson.

Tom Hanks v Římě při natáčení
Tom Hanks v Římě při natáčení | Foto: Reuters

Na Novém Zélandu vznikly pod jeho dohledem za 18 měsíců všechny tři díly najednou, aby tak „využil kreativní i finanční potenciál štábu" - tedy minimálně ušetřil náklady a urychlil práci. Od té doby podobným způsobem vzniká stále víc filmových sérii.

Podle týmu kingovců však australský režisér i jeho následovníci udělali jen první krok. Ačkoli zatím nepadly ani konkrétní informace, Howard, Goldsman a Galzer podle všeho plánují, že natočí naráz filmy i seriály. A nejen to: seriálové „mezihry" podle nich nebudou pouze pokračováním filmů ani jejich rozšířenou verzí obohacenou jen o scény, které už při psaní scénáře nebo pak ještě při střihu pro kina spadly pod stůl.

Seriál má vždy oproti snímkům nabídnout i nové postavy a linie, které se při klasické adaptace většinou nevejdou - což skalní fanoušci vyčítali právě Jacksonovi. Jemnější motivy, kterým má víc slušet obrazovka než epické plátno, by se pak následně mohly ve velkém rozehrát v následném filmu, nebo zase čekat do další TV série.

Obchodní i kreativní logika

Tento princip má udržet zájem fanoušků a vytvořit nový typ zábavy, která se bude přelévat mezi různými médii a platformami (velkou roli bude určitě hrát v celém projektu i internet, jistě vzniknou i nové počítačové hry a další deriváty Temné věže).

Foto: Aktuálně.cz

Kingovský epos samozřejmě nebude první projekt, který se o přímé spojení filmu a seriálu pokouší, ale zřejmě jde o premiéru v tak velkém měřítku a ambicích. Plánovaný krok vypovídá nejen o stále multimediálnějším pojetí zábavy, ale znovu také o tom, že druhdy podceňovaná televize se stává stále větším konkurentem studií;  jejich spojení a znásobení potenciálu tak dává obchodní i kreativní logiku.

Je však otázkou, zda jsou pro takový „revoluční krok" a zfilmování temné fantasy série nejvhodnějšími kandidáty právě Howard s Goldsmanem. Oba měli pověst skvělých řemeslníků, ta ale hodně utrpěla při přepisech Šifry mistra Leonarda (2006) i následných Andělů a démonů (2009). Howardovi aspoň trochu pomohl zpět na výsluní Frost/Nixon, ale Goldsman dál sklízí spíš kritiku. 

Recenzenti sice uznávají, že není lehké vypreparovat z Brownových nestřídmých thrillerů alespoň slušný film, přesto v nich oba doposud natočené tituly vzbudily hlavně smích a velká část z něho patřila právě scenáristovi první hollywooodské ligy. Při práci na rozsáhlém cyklu by ho přitom přes plánovaný megarozsah čekal podobný typ redukce, navíc v jetě komplikovanějším žánru. 

Bude i další Brown?

Foto: Aktuálně.cz

Zklamáním z toho, komu nakonec projekt připadnul, se na internetu netají ani Kingovi fanoušci a příznivci fantasy.  O zfilmování Temné věže nadšeně diskutují už několik let - od doby, kdy se objevila zpráva, že o něj má zájem J. J. Abrams.  Režisér jedenáctého filmového Star Treku a autor seriálů Ztracení nebo Fringe se jim celkem oprávněně jeví mnohem vhodnější na stvoření fikčního světa zaplněného mnoha postavami, popkulturními odkazy i mytologií.

Intrenetoví fanoušci už vymysleli dokonce Abramsovi hlavní postavy a jejich výběr poměrně výstižně charakterizuje i rozptyl, v němž se pohybují očekávání spojená s projektem. Pistolníka by měl hrát hrát Viggo Mortensen, Aragorn z Pána prstenů, nebo hvězda Ztracených Josh Holloway. 

Abrams je jedním z těch, kteří odstartovali sbližování filmu a televize: i díky němu se dnes obrazovka nabízí mnohem propracovanější scénáře a jejich natáčení se často blíží filmové produkci. Společně s Damonem Lindelofem a Carltonem Cusem už Abrams vlastnil i práva na Kinga, nakonec je alr odprodali právě Universalu. 

První díl Temné věže je ohlášený na rok 2012. Howard se nyní věnuje dokončení komedie The Dilemma, která má do kin přijít příští rok, pak se prý připojí ke Goldsmanovi. Není však jasné, jak se mu do itineráře vejde ještě natáčení nejnovější Brownovy knihy - Ztracený symbol má mít premiéru rovněž v roce 2012.

Jeho jméno sice nebylo potvrzeno, ale jiná alternativa zatím nepadla a předpokládá se, že se k symbolologu Langdonovi znovu vrátí i s Tomem Hanksem.

 

Právě se děje

Další zprávy