Seriál Sanitka bude mít na ČT pokračování

Kultura Kultura, Red Kul
21. 1. 2010 17:10
Nové díly sepsal šéfdramaturg Ivan Hubač

Praha - Seriál Sanitka, který se právě opět reprízuje na obrazovkách České televize, se v dohledné době dočká pokračování.

Autor původní Sanitky, scenárista a dramatik Jiří Hubač, dlouho odmítal poskytnout autorská práva k dalším dílům seriálu. Nakonec s podmínkou, že autorská práva převede pouze na svého syna Ivana, k dohodě došlo.

Vzhledem k tomu, že Česká televize má zájem, aby Sanitka zůstala na obrazovce, dohodl se generální ředitel Jiří Janeček s Ivanem Hubačem, který zastává funkci šéfdramaturga Centra dramatické, divadelní a hudební tvorby, na několikaměsíčním neplaceném volnu, v němž by na nových dílech Sanitky pracoval.

"Sanitka II se bude odehrávat v současnosti a podkladem pro dramatické ztvárnění jsou z valné většiny skutečné případy z každodenní praxe pražské záchranné služby. S řadou postav z původní Sanitky se diváci setkají i v nových dílech, v nichž budou rozvíjeny jak jejich profesní tak privátní osudy," říká Ivan Hubač.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jedenáctidílný seriál Sanitka (režie Jiří Adamec) s Jaromírem Hanzlíkem v hlavní roli Vojtěcha Jandery se poprvé vysílal na prvním programu ČST od 25. 11. 1984 do 20. 1. 1985; ; vždy v neděli večer.

V dalších rolích se objevili Eva Trejtnarová, Zlata Adamovská, Tomáš Juřička, Josef Vinklář či Jiří Bartoška. Všem přinesly role velkou popularitu.

Seriál těžil z oblíbeného lékařského prostředí a jedenáct dílů nabídlo zásadní momenty vývoje pražské záchranné služby v období let 1956-1975. Produkčně náročný byl poslední díl zobrazující výjezd k letecké katastrofě v Suchdole.

Při koncipování projektu - který se snažil nakousnout třeba i téma emigrace - scenáristovi „načerno" pomáhal Jindřich Fairaizl, přední televizní dokumentarista, v té době ovšem na indexu. Jeho jméno se v titulcích objevilo až po listopadu 1989.

Druhý seriál Jiřího Hubače (prvním byla Dobrá voda) patřil k tomu lepšímu, co v osmdesátých letech v televizní seriálové tvorbě vzniklo.

Ústřední song Můj čas v podání Hany Zagorové a Petra Kotvalda se Stanislavem Hložek by neměl chybět na žádném na soundracku ke kultuře socialistického Československa 80. let. Elektro-melodie bratrů Ormových s textem Zdeňka Borovce se v současné retro vlně dočkala i řady cover verzi a parodií.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy