Jak jsem poznal vaši matku? Kultovní seriál je v Česku

Petr Cífka
26. 11. 2009 21:45
Na Primě Cool začala série How I Met Your Mother
Foto: Pavel Kroulík

Praha - Když 6. května 2004 zavřeli Přátelé dveře za svým bytem a deseti veleúspěšnými sezónami - vyhlásilo se okamžitě výběrové řízení na jejich pozici. Pokud ji vůbec někdo obsadil, pak nejspíš seriál How I Met Your Mother.

Od čtvrtka ho nasadila do programu televize Prima COOL - a jako většina sérií nejen na této stanici k nám přichází se zpožděním, českým dabingem a domestikovaným titulem Jak jsem poznal vaši matku.

První díl seriálu známého pod zkratkou HIMYM odvysílala CBS v 19. září 2005 a od té doby si bez problému drží luxusní pozici v pondělním prime-timu i u světové komunity diváků urputně tahajících epizody HIMYM online z internetu.

Foto: Aktuálně.cz

Sitcom začíná v roce 2030, kdy se hlavní hrdina Ted Mosby rozhodne vyprávět svým dětem poučný příběh, jak poznal svoji manželku. "Jak jsem potkal vaši matku, děti! To bylo tehdy…"

Psal se rok 2005. Ted žil v New Yorku a snažil se prorazit jako architekt. Bydlel se studentem práv Marshallem, kamarádil s jeho celoživotní láskou Lily a s notorickým sukničkářem Barneym.

Story, kterou Ted obšírně vypráví, se rozjede ve chvíli, kdy si vyjde na rande s Robin. Po boku brunetky z Kanady prožije romantický večer, na jeho konci ovšem neprozřetelně vykřikne "Miluju tě!". Robin se lekne, rychle vycouvá, ale stanou se z nich kamarádi. A televizní New York zase jednou dostal bandu přátel, kteří vždycky drží při sobě.

Vzpomínka jako záminka

Přestože je seriál jeden velký flashback, záhy je jasné, že vzpomínání tu plní úlohu rámce pro klasické sitcomové hemžení. HIMYM může trvat klidně až do onoho roku 2030. Bez problémů ho lze doplňovat o další série (momentálně se v Americe nacházíme na kótě sedmý díl páté řady) a bez bolestí se dá odkládat jak setkání Teda a jeho manželky.

Foto: Aktuálně.cz

Sami tvůrci o ní mlží. Kolikrát si na svůj cíl dlouho nevzpomenou, jen jednou za pár dílů se zmíní, že jeho vyvolená zrovna sedí ve stejné místnosti.

Hledání prozatím slouží jako záminka, jak občas popohnat děj, anebo nasadit osobnější a dramatičtější epizodu. Je to trochu škoda, protože seriál nejlíp funguje právě v dílech, kdy se přitlačí na romantiku, a palbu gagů rozněžní melancholie těch, kteří ve velkoměstě hledají partnery pro život.

V tomhle se HIMYM od Přátel neliší. Ale jinak jsou za podobným půdorysem formálně živější, herecky uvolněnější a celkově střemhlavější dvacetiminutovky.

Komedie internetového věku

Zatímco scénáře Přátel by z 90. let šel přesadit o pár dekád dopředu nebo dozadu, do HIMYM se přesně promítá doba vzniku. Je to seriál výrazně rychlejší a překotnější, plný flashbacků, kliček ve vyprávění i zručně dávkovaných (a zatajovaných) informací, jež dláždí cestu úderným pointám.

Foto: Aktuálně.cz

Vysoká frekvence popkulturních odkazů, módních slangových výrazů a slovních přesmyček prozrazuje, že tenhle seriál je "komedií mladého věku" pro diváky z první dekády nového století.

HIMYM je ušitý na míru internetové éře, v níž se živelně zachytávají nové podněty a nejrůznější obsahy se valí přes sebe. Postavy se pohybují v kontextu tepajícího dneška a přestože jsou vykresleni jako "obyčejní" mladí lidé, ve světle Přátel vypadají jako geekové.

Místo přísloví tasí hlášky z jiných seriálů, místo výkladů představují webové prezentace. Místo pupeční šňůry mají síťovou přípojku. A jejich stvořitelé ze CBS radši přihazují na internet stále nové falešné webovky svých hrdinů, než by platili za PR články.

"Geekové" dnes nejen rozesmívají v Ajťácích (IT Crowd) nebo Teorii velkého třesku (Big Bang Theory), ale vládnou i v kriminálních seriálech a vytrvale rozesmívají a HIMYM znovu stvrzuje tento trendový posun v pojetí seriálových postav. Přestože je oficiálně zcela "negeekovským" seriálem o normálních lidech, tvrdé divácké jádro Růžovky nebo Vékávéček by jeho hrdinům asi dost často nerozumělo.

Většina fanoušků vnímá HIMYM jako bezprostřednějšího, upřímnějšího a pravdivějšího následníka Přátel. Vypovídá to něco velmi zásadního o stavu světa. Slušelo by se to pojmenovat citátem z Hvězdných válek nebo odkazem na historii kanadské pop-music, ale možná stačí poznamenat, že v éře iPodů, netbooků, Twitteru a permanentní mediální masáže je geekem skoro každý z nás.

Se striktně racionální geekovskou logikou - která se ovšem někdy při setkání s realitou ukáže jako čiré mimoňství - se v HIMYM přistupuje vlastně i k těm nejzásadnějším věcem. Bezmála matematicky se rozebírají zákony nočních flámů, sexuálních úletů i balících technik. Často se definují pravidla a krok po kroku se pojmenovávají způsoby, jak se vyhnout milostným průšvihům, nebo se naopak dostat do kalhotek slečně z oblíbeného baru.

Foto: Aktuálně.cz

Tvůrci HIMYM přizpůsobili seriál čím dál složitější realitě a teď v onom spletitém humbuku vytrvale nacházejí systém. Možná to zní složitě: v reálu to prostě odpovídá schopnosti ve všem vidět a hlavně trefně pojmenovávat zákonitosti, pravidelnosti, záludnosti a jiné -osti.

Stabilním divákům stačí říct výrazy „Woooo! Girl", „Lemon Law" nebo „po druhé ranní už nepřijde nic dobrého" - a vyvstanou celé epizody vykládající ony neotřesitelné životní pravdy.

Barney FTW

Na formulaci těchto zákonů je expert Barney, jednoznačně nejoblíbenější postava seriálu. Největší proutník na východním pobřeží Ameriky chytře rozšiřuje komediální potenciál čtyř jinak normálních figur. Doplňuje je o šílené akce, patetické proslovy, absolutní cynismus, zdánlivou bezcitnost, soutěživost, bezskrupulóznost a hlavně náchylnost k bezhlavému naplňování pubertálních fantazií.

Foto: Aktuálně.cz

V dravém podání Neila Patricka Harrise, paradoxně slavného gaye, se může tahle postava řadit k Dr. Houseovi nebo Sheldonu Cooperovi jako k vůbec nejvděčnějším charakterům na obrazovce. I mezi nimi Barney dominuje, zejména co do počtu namlouvacích technik, úspěšně praktikovaných životních teorií a samozřejmě „hlášek".

U nás bude jejich fixování do paměti ztíženo převodem do českého dabingu. Těžko si představit, jak bude David Novotný odříkávat variace na americké High Five, kterak bude vyřvávat „It´s gonna be legen - wait for it - dary" a jak v jeho podání vyzní Barneyho trademarkový rozkaz všem baličům: „Do obleku!" (aneb „Suit Up").

Z prvních ukázek na tenhle „kulto seroš" se nicméně zdá, že typy hlasů nebudou úplně mimo a uši dostanou zabrat spíš u konkrétních překladů. Případná formulace „Bude to - počkej - legendární" se asi legendární nestane.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Sběratelé kostí: Najednou je stylové být vzdělaný
Přicházejí vtipní vědci, kteří nesbírají kosti

O tom, jestli se seriál zabydlí v českých domácnostech tak jako Přátelé, rozhodne dabing  zásadní měrou. I kdyby na něm Prima pohořela, a že ji nečeká snadný úkol, na kvalitách HIMYM to neubere. První dvě a půl sezóny obstaraly jednu z vrcholných chvil americké situační komedie. Pak sice přišla stávka scenáristů a seriál začal zadrhávat, ale pokud se s ním Prima dohrabe až k právě probíhající páté sérii, ostudu si neudělá nikdy.

 

Právě se děje

Další zprávy