David Carradine, zlosyn z Kill Billa, zemřel na udušení

Kamil Fila Kamil Fila, kf
5. 6. 2009 10:40
Herec právě natáčel nový film v Thajsku
Foto: Aktuálně.cz

Londýn, Bangkok - Dvaasedmdesátiletý herec David Carradine, který se nejvíce proslavil hlavní kladnou rolí v seriálu Kung-fu a poté postavou zlosyna ve dvoudílném snímku Kill Bill od Quentina Tarantina, byl nalezen mrtev ve svém hotelovém pokoji v thajském Bangkoku.

Carradina, jenž v Thajsku natáčel film s názvem Stretch, objevil beze známek života jeho osobní manažer Chuck Binder poté, co ho upozornila hotelová pokojská.

O případu jako první informovala BBC. Binder jí sdělil, že byl naprosto šokován: "(Carradine) byl plný života, vždycky chtěl pořád pracovat… byl úžasná osobnost."

Příčinou smrti bylo zadušení, případně šlo o selhání srdce v důsledku orgasmu. Lékaři dokončili pitvu, policie ale její výsledky zatím nesdělila.

Původně se spekulovalo o sebevraždě, Carradine byl nalezen pokojskou v šatně a měl utaženou smyčku okolo krku a genitálií. Nyní již i oficiální zdroje potvrdily, že šlo o nehodu se sexuálním podtextem.

Carradine zemřel během autoerotických hrátek, kdy si pomocí asfyxie - snížení přísunu vzduchu - zvyšoval sexuální rozkoš. "Můžeme na 100 procent potvrdit, že by nikdy nespáchal sebevraždu. Byla to nešťastná náhoda. Jsme v šoku," uvedl Carradinův mluvčí.

Šaolinský mnich na pouti

David Carradine se narodil v hollywoodské rodině coby syn slavného westernového herce Johna Carradina a spolu se svými nevlastními bratry Keithem Carradinem, Robertem Carradinem, Michaelem Bowenem a vlastním bratrem Brucem Carradinem šli v jeho stopách.

Foto: Aktuálně.cz

Byl pětkrát ženatý a měl čtyři děti, naposledy se oženil v roce 2004. Přes dříve opakované zprávy, že měl problémy s alkoholem a drogami, o sobě v posledních letech prohlašoval, že je "zcela čistý" a žije zdravě.

Celoživotně se věnoval východním duchovním naukám, bojová umění se ovšem začal učit až poté, co byl vybrán do své asi nejslavnější postavy - titulní role v seriálu Kung-Fu, kde na poslední chvíli nahradil původně zamýšleného Bruce Lee, který se rozhodl točit své vlastní filmy v Hongkongu.

Carradine tu v letech 1972 až 1975 ztvárnil šaolinského mnicha Kwai Chang Caina, který putuje po Divokém západě v devatenáctém století.

Herec původně vystudoval hudební teorii a skladbu a napsal přes 60 partitur pro filmy a seriály. Při výkonu vojenské služby se seznámil s režisérem Larrym Cohenem a později začal hrát se shakespearovskou divadelní společností.

Při své neuvěřitelné pracovitosti si od začátku 60. let zahrál ve více než 220 filmech a seriálech, převážně béčkové produkce. Desítky filmů, v nichž se objevil, putovaly rovnou na video. Nicméně ať byly snímky jakkoli špatné, on byl vždy dobrý; charismatický, fotogenický a s dokonalou rétorikou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Úplně poprvé se proslavil ve westernovém seriálu Shane (1966) a prošel si pak řadou dalších podobných pořadů.

Skvostní padouši

Hlavní kladné role hrál například v sociálním dramatu Boxcar Bertha (1972) Martina Scorseseho, automobilové sci-fi Death Race 2000 (1975), závodnické komedii Cannonball (1976), dobrodružné komedii Thuder and Lightning (1977) či akční fantasy Circle of Iron (1978).

U Scorseseho hrál ještě vedlejší roli ve Špinavých ulicích (1973). Významnou dramatickou úlohu mu poskytl Ingmar Bergman v psychologickém dramatu Hadí vejce (1977).

V televizním filmu z roku 1980 ztvárnil slavného malíře Gauguina. Carradine osobně si velmi zakládal na filmu Americana z roku 1983 o tulákovi na Středozápadě, který si i sám režíroval.

Čeští diváci a divačky si ho budou pamatovat i z šestidílného seriálu Sever a Jih (1985), kde byl protivníkem Patricka Swayzeho.

Milovníci akčních filmu si zase vzpomenou na jeho skvostné padouchy ve filmech Osamělý Vlk McQuade (1983) s Chuckem Norrisem nebo Pták na drátě (1990) s Melem Gibsonem.

V 90. letech se vrátil k natáčení seriálu Kung-fu s podtitulem Legenda pokračuje. Seriál se už odehrával v současnosti a on tu hrál vnuka původního mnicha, který má sám syna - newyorského detektiva.

Poslední velkou významnou úlohu mu jako legendě nabídl Quentin Tarantino ve dvoudílném snímku Kill Bill. Carradine se přímo objevuje až v druhém dílu; v prvním je slyšet pouze jeho hlas a vidět ruka s prstenem.

 

Právě se děje

Další zprávy