Zdegenerované živly se radují. Česká soda se vrací

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 11. 2008 12:55
DVD: Paroubek s Rathem jsou Karl a Egon z Alles Gute
Česká soda: Alles Gute!
Česká soda: Alles Gute! | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Byl to jeden z nejzábavnějších televizních pořadů 90. let. Přesto, že novináři tehdy nechápavě psali o vyčpělých vtipech, amatérských scénkách či slaboduchých reklamách - které přitom dodnes kolují na YouTube.

"Netrpělivě čekám, kdy se začne v České sodě i krkat a prdět," pohoršoval se kritik Jan Foll a diváci nezůstávali pozadu.

"Tomu se může smát jen zdegenerovaný živel s násilnickou myslí," psala čtenářka týdeníku Televize a jiná dodávala, že "Česká soda není přijatelná ani pro ústavy s vysoce mentálně postiženými."

Česká soda
Česká soda | Foto: Aktuálně.cz

Česká soda měla řadu odpůrců i příznivců.

"Byl to typický produkt své doby, produkt 90. let, kdy takové pořady mohly najít prostor i v prime time veřejnoprávní televize," vzpomíná s nostalgií Fero Fenič na výbuch absolutní svobody, jaký už dnes zdejší televize moc nenabízejí.

Průkopnický cyklus komediálních skečů, reklamních a zpravodajských parodií i politické satiry rozjel Fero Fenič s dramaturgem Milanem Tesařem a hercem a později i režisérem Petrem Čtvrtníčkem v roce 1993.

Jako režiséři se vystřídali mimo jiné Jan Hřebejk, Václav Křístek, Igor Chaun, Tereza Kopáčová, Ján Sebechlebský či Milan Šteindler. Autorsky se na Sodě podílel i okruh humoristů kolem časopisu Sorry.

Česká soda
Česká soda | Foto: Aktuálně.cz

Velkou popularitu si získali herci divadla Sklep Milan Šteindler a David Vávra v převleku za bodré bavoráky, kteří český národ vyučovali němčinu v pořadu Alles Gute.

Celkem od roku 1993 do roku 1997 vzniklo 16 dílů včetně dvou půlhodinových silvestrovských sestřihů, v roce 1998 následoval veleúspěšný celovečerní film.

"Fero ten projekt rozjel, i když jsem okamžitě pochopil, že ten humor není jeho šálek kávy," říká dnes Milan Tesař.

Fenič přiznává, že s dobou vysílání České sody má spojenou především vzpomínku na to, jak ji obhajoval před Českou televizí: "Za každý díl jsem se do ČT musel chodit zpovídat."

Česká soda: Jiří Paroubek a David Rath jako Karl a Egon
Česká soda: Jiří Paroubek a David Rath jako Karl a Egon | Foto: Aktuálně.cz

Od počátku vysílání České sody provázela řada protestů. "Reakce byla drsná ze strany publicistů, státní správy i německého vyslanectví," vzpomíná s úsměvem Tesař.

"Za historii Febia jsme nedostali tolik anonymních dopisů jako během vysílání České sody," dodává Fenič.

Po prvních šesti dílech následovala pauza, pak se Soda vrátila. "Měla už tak velké jméno, že se ji asi báli zrušit. V prime time ale už nešla," rekapituluje Fenič. Definitivně skončila v roce 1997.

Teď se "celonárodní zkouška z demokracie" vrací a její početní příznivci si ji mohou připomenout prostřednictvím tří právě vydávaných DVD.

Na novinových stáncích se budou prodávat postupně od pondělí 1. prosince za cenu 49,99 korun a v celkovém nákladu 450 tisíc kusů.

Česká soda
Česká soda | Foto: Česká televize

Obaly DVD ozdobené slavnou lahví České sody nabídnou i drobnou aktualizaci, zdobí je tváře současných politiků.

V pozici Karla a Egona z Alles Gute se z prvního DVD smějí Jiří Paroubek s Davidem Rathem, na druhém se objeví Vojtěch Filip dojící krávu, na třetím kněz s tváří Jiřího Čunka dává poslední pomazání mrtvole v rakvi nápadně připomínající Martina Bursíka.

V souvislosti s vydáním DVD se nabízí i otázka, zda tvůrci neuvažují o resiscutaci pořadu.

"Nedovedu si představit, že dnes by něco podobného mohlo ještě vznikat a být vysíláno," říká Fenič, ale zároveň dodává, že pořad by mohl najít prostor v jeho chystané Febio TV.

"Pokud vznikne, tak se tam Česká soda v nějaké podobě určitě vrátí," slibuje Fenič. "Nedovedu si představit, že by z jiné televize po ní mohla být poptávka."

 

Právě se děje

Další zprávy