Soukromé pasti nejsou noví Bakaláři

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 9. 2008 17:00
Zuzana Stivínová dnes odhalí svou sexuální orientaci

Praha - Potřetí se dnes na obrazovce Novy objeví cyklus Soukromé pasti. Filmem Jiná láska pokračuje v propátrávání nejtemnějších stránek ženských duší a ve vnášení čerstvého vzduchu do české původní dramatické tvorby.

„Tenhle díl jde ještě víc na dřeň než ty předchozí," říká autorka projektu, dokumentaristka Tereza Kopáčová o třetím filmu. V režii Martina Dolenského (Chyťte doktora) hrdinka v podání Zuzany Stivínové, zralá matka dvou dětí, odhaluje pravdu o své sexuální orientaci.

Sekundují jí Zuzana Norisová, Saša Rašilov či Taťána Medvecká. A také to, co z tohoto cyklu po pouhých třech dílech činí výrazný počin původní televizní dramatické tvorby - snaha vnést na obrazovky neotřelé, moderní vyprávěcí postupy i současný vizuální styl.

V praxi to znamená „filmovější" způsob natáčení v reálech, i když v omezeném čase - na jeden díl cyklu mají autoři méně než 10 natáčecích dní. Přesto jsou všechny dosud představené filmy suverénně zrežírované a až na výjimky skvostně zahrané.

Soukromé pasti: Jan Budař, Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Tereza Voříšková
Soukromé pasti: Jan Budař, Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Tereza Voříšková | Foto: TV Nova

Na cyklu se podílejí téměř výhradně mladí tvůrci. Scenáristkou dnešního dílu je autorka ceněných Pusinek Petra Ušelová, na dalších dílech se podílel mimo jiné autor seriálu Letiště Petr Zahrádka či režisér Indiána a sestřičky Dan Wlodarczyk.

Dva z už odvysílaných filmů natočila mladá absolventka FAMU Lenka Wimmerová. Její film Něžný vetřelec také cyklus před 14 dni otevíral, a to velmi úspěšně.

Tatiana Vilhelmová tu zdařile ztvárnila mladou manažerku, která musí volit mezi kariérou a mateřstvím. Ve filmu hráli i Lukáš Vaculík či Libuše Šafránková - a trapně tu nepůsobily kupodivu ani tak ošemetné scény jako samomluva hlavní hrdinky.

Všechny díly jsou prokládány zcizovacími komentáři na kameru, s kterými tvůrci pracují více či méně nápaditě. Z kolekce tří prvních filmů působí rozpačitě snad jen druhá Fajn brigáda, opět v režii Lenky Wimmerové.

Soukromé pasti: Jiří Bartoška
Soukromé pasti: Jiří Bartoška | Foto: Tv Nova

Sandra Nováková tu poněkud nejistě ztvárnila vysokoškolskou studentku, která si na studium přivydělává prostitucí. Scénář filmu ale příliš sklouzával ke komunálnosti a předvídatelnosti a nevyhýbal se ani řadě klišé.

Solidní herecký výkon tu předvedla jen Barbora Poláková v roli hrdinčiny spolubydlící, Nováková i Jiří Langmajer v roli jejího pasáka připomněli spíš dávné bakalářské historky.

Právě k slavným Bakalářům je cyklus často přirovnáván, s ohledem na své kvality ale poněkud nespravedlivě. Soukromé pasti s Bakaláři spojuje snad jen výchozí premisa příběhů inspirovaných životem.

Oproti dávné veřejnoprávní tradici (v níž na obrazovce ČT pokračují snad už jen více či méně trapné Trapasy) jsou Soukromé pasti zdařilým pokusem vnést na obrazovky nové trendy.

Ocenit je třeba i odvahu nabídnout prime-time nejsledovanější české televize mladým, začínajícím tvůrcům, což se týká zúčastněných režisérů, scénáristů, ale třeba i kameramanů.

Soukromé pasti se vysílají na Nově vždy ve středu od 20 hodin. Cyklus je dvanáctidílný, stopáž každého dílu je 60 minut.

 

 

Právě se děje

Další zprávy