Kriminálce Las Vegas bude šéfovat Profesor Morpheus

Red Kul
19. 8. 2008 10:25
Policejní tým opustí vědátor Gil Grissom

Los Angeles - Americká televizní stanice CBS potvrdila, že Williama Petersena alias Gila Grissoma nahradí v Kriminálce Las Vegas černošský herec Laurence Fishburne, známý mimo jiné rolí Morphea z Matrixu.

Kdysi neprostupné světy televizního a filmového herectví se totiž dál sbližují; a nejde jen o přestup na plátno, který se povedl třeba stážistce Katherine Heigl od Chirurgů. Nové výpravné seriály plní roli filmů na pokračování a jejich kvalita i sledovanost umožňuje tvůrcům najímat a financovat hollywoodské hvězdy.

A kdyby to se sedmačtyřicetiletým Fishburnem nevyšlo, pak by měl týmu loasangeleských kriminalistů využívajících nejmodernější metody šéfovat podle představ televizní stanice John Malkovich nebo Kurt Russell.

Přestože je Petersen se 600 tisíci dolary za epizodu nejlépe placeným hercem v dramatickém seriálu, rozhodl se odejít v průběhu deváté série, která v USA začne 9. října; zůstane jen jako výkonný producent. Jeho poslední díl se má vysílat na začátku roku 2009.

Foto: Archiv

Vědecko-technické kriminálky

Kriminálka Las Vegas odstartovala na podzim roku 2000 jako první ze série CSI; posléze přibylo Miami a v roce 2004 i New York. Už posledně jmenovaná odnož získala do čela forenzního týmu poměrně velkou hvězdu - Garyho Sinise, který hrál ve Forrestu Gumpovi nebo Appolu 13.

Jednotlivé megapole se sice liší typem případů a vrahů, množstvím slunečných dnů i barevným laděním, ale to hlavní mají společné. Autory a diváky víc zajímá, jak byl zločin spáchán, než kdo ho provedl. Jen s malou nadsázkou jde o kombinaci kriminálky a vědecko-technického magazínu, který často domýšlí čerstvé objevy a metody.

Foto: Aktuálně.cz

Všichni detektivové tak mají kromě důvtipu a zkušeností skvěle vybavenou laboratoř - a když se baví o vraždě nebo důkazech, trikoví animátoři si smlsnou na zpomaleném záběru kulky drtící lidskou tkáň nebo na analýze šampónu z frizúry podezřelého.

O šéfech týmů ani jejich podřízených toho většinou - kromě toho, že jsou super-inteligentní - moc nevíme. Jen tušíme, že mají nebo měli své soukromé životy a líbí se jim některá z kolegyň; oddaní jsou hlavně práci a spravedlnosti.

Vševědoucí kriminalisté

O to zajímavěji zní popis postavy, kterou bude hrát Fishburne. Je to patolog a vědec, který nastoupí do CSI zvenku; potká se s nimi při vyšetřování jednoho případu.

Má přezdívku Profesor a jedno velké tajemství: jeho psychologický profil typově odpovídá masovému vrahovi, jen se nedopustil žádného násilného jednání.

Policista zmítaný vnitřními démony každopádně bude velkým posunem v celém modelu CSI, který vznikl v protikladu k nadpřirozeným seriálům i svérázným detektivům všeho druhu.

Miami: Horatio Caine
Miami: Horatio Caine | Foto: CBS

A byl to přímý zásah peoplemetrů. Rostoucí popularita "vševědoucích" kriminalistů z CSI totiž dobře zachycuje strach a paranoiu Američanů po 11. září; jejich touhu cítit se bezpečně a být o tom pravidelně ujišťováni.

Z přituhujícího a čím dál tím drsnějšího chování šéfů jednotlivých Kriminálek v pozdějších sériích je ale znát, že to, co bylo v začátcích chlácholivě vysvětlující racionalizací zla, stalo se s postupující Bushovou administrativou i obrazem tvrdého aparátu, který všechno srovná do latě a rázně zatne tipec každému špatňákovi.

Není od věci, že Sinise, stejně jako náhradní Grissomovi nástupci Malkovich a Russell, patří mezi konzervativní menšinu v Hollwoodu, kam se počítá víceméně jen pár drsných chlapů - Arnold Schwarzenegger, Clint Eastwood, Sylvester Stallone, Chuck Norris nebo Bruce Willis.

Foto: Hratelně.cz

Paranoidní kamarádi z Akt X by možná Mulderovi řekli, že si CSI platí vláda, aby uklidnila občany, že má všechno pevně v rukou - a taky že na všechno stejně přijde.

Kriminálka do každého města

V tomto ohledu byla právě postava odstupujícího Gila Grissoma nejmíň prosáklá ideou odplaty; na rozdíl od patetického Horatia Kanea a bývalého mariňáka Maca Taylora reprezentovala jen a jen vědu a plaché podivínství.

Seriály řady CSI se v Americe řadí mezi vůbec nejúspěšnější televizní pořady a jako jediné porážejí reality show typu SuperStar a StarDance.

Jejich producent Jerry Bruckheimer, který stojí i za Piráty z Karibiku, prý pořád plánuje, že svou Kriminálku by mohlo mít každé větší americké město.

Jeho obyvatelé by pak usínali v klidu, že všechno lze vyřešit technikou a rozumem. K čemuž jim dosti paradoxně hrají průkopníci rozbíjení kytar na pódiu ze 60. let - dědové pařiči The Who, jejichž skladby použili autoři coby znělky všech tří dosavadních Kriminálek.

V Česku si ještě nějakou dobu užijeme vystudovaného entomologa Grissoma. Na Nově startuje 28. srpna 7. řada Kriminálky Las Vegas a 2. září pak pátá řada z Miami.

 

Právě se děje

Další zprávy