Ojedinělé CD nabízí i rozhovor s Janem Palachem

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 8. 2008 0:20
AUDIO: Srpen 1968 ožívá v nahrávkách rozhlasu
Sovětský tank v Liberci v obležení tamních obyvatel
Sovětský tank v Liberci v obležení tamních obyvatel | Foto: Ústav pro soudobé dějiny

Praha - Blížící se čtyřicetileté výročí srpna 1968 si lze připomenout i přímější cestou než pročítáním desítek článků věnovaných vzpomínkám pamětníků.

Zatímco Česká televize připravuje "přímý přenos" ze srpna 1968, Radioservis vydává monumentální výběr nahrávek Československého rozhlasu z let 1968 a 1969.

CD obsahuje deset hodin zvukových nahrávek z daného období československé historie.

"Ve formátu mp3 si posluchači mohou poslechnout přes dvě stovky originálních záznamů, o kterých dříve jen četli," nabízí Markéta Konopová z Radioservisu.

Nejrozsáhlejší projekt posledních 40 let obsahuje řadu klíčových událostí souvisejících s událostmi srpna 1968.

Zní tu střelba sovětských okupantů pronikající do živého vysílání Československého rozhlasu i zajíkavý projev Alexandra Dubčeka po návratu z Moskvy, kam byl okupanty unesen.

Na CD je i drásavý šestiminutový záznam rozhovoru z nemocnice s popáleným Janem Palachem či přímý přenos vítězného utkání ČSSR - SSSR, které vyhnalo tisíce jásajících lidí do ulic.

Zní tu i písně, které v 60. letech vešly do dějin - včetně slavné Modlitby pro Martu od Marty Kubišové či Bratříčku zavírej vrátka Karla Kryla.

CD z nich i dobových událostí skládá dobrodružný a hlavně autentický popis událostí roku 1968 - éry nadějí i jejich ztroskotání.

Nahrávky - které jsou na CD komentovány a zasazeny do souvislostí - nepocházejí jen z archivů. "Něco pochází z rozhlasu, něco je z nahrávek lidí, co našli ve sklepě a tak podobně," vypočítává Konopová.

CD: Srpen 1968
CD: Srpen 1968 | Foto: Radioservis

Všechny pak byly digitálně vyčištěny. "Některé nahrávky jsou ve velmi slušné kvalitě, některé jsou krapet horší, ale vše je dobře poslouchatelné, jinak bychom je nevydávali," říká Konopová.

Obsáhlý buklet má obal s fotografií Josefa Koudelky a na 32 stranách obsahuje krom komentářů i medailony klíčových osobností roku 1968 i podrobný seznam 108 obětí invaze.

CD Srpen 1968 vychází 11. srpna 2008; doporučená prodejní cena činí 399 korun.

Podobnou nahrávku věnovanou výročí sestavil publicista Jiří Černý pro Supraphon. Na CD Běž domů, Ivane! shrnul písně roku 1968 - vybral Rekviem Evy Pilarové, znovu Modlitbu Marty Kubišové, Krysaře Waldemara Matušky, ale i Prúdy, Synkopy 61, Petra Nováka nebo Jaroslava Hutky a Vladimíra Mertu.

 

Právě se děje

Další zprávy