Česká televize se omlouvá podnikatelům

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 8. 2008 14:40
Televizní poplatky znovu vyvolávají emoce
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ze zákona daná povinnost platit televizní poplatky opět budí vášně. Českou televizi zaplavily protesty podnikatelů, kterým byly rozeslány výzvy k placení poplatků, aniž by byli vlastníky televizních přijímačů.

Firma, která pro ČT poplatky vymáhá, rozeslala výzvy k zaplacení poplatků a sankčních přirážek i podnikatelům, kteří televizory nevlastní.

Česká televize po protestech oznámila, že oslovování živnostníků touto cestou zastavuje. "Vzhledem k tomu, že podle dostupných informací mohla být mylně oslovena větší skupina lidí, rozhodla Česká televize o zastavení akce," říká mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Veřejnoprávní stanice se kaje za postup advokátní kanceláře, která pro ni poplatky vymáhá. "Česká televize považuje postup advokátní kanceláře a vyhledávací agentury, pověřené vyhledáním neplatičů a rozesláním výzev, za nešťastný, a především nedostatečně konzultovaný s Českou televizí," říká Šticha.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

K omluvě se připojuje i generální ředitel ČT Jiří Janeček. "Způsob, obsah a zejména forma, jakou byli lidé v těchto dnech osloveni, jsou pro mne naprosto nepřijatelné. V žádném případě nepřipustím, aby s našimi diváky bylo jednáno tímto způsobem."

Podle Štichy podnikatelé, kteří byli v těchto dnech osloveni pověřenou advokátní kanceláří JUDr. Kalcsa, už nemusejí na výzvy reagovat. "Jestliže tedy nevyrábí, neopravují nebo neprodávají televize, tak jim nehrozí žádný postih," říká.

Televize v červnu oznámila, že rozjíždí další kolo boje o své poplatky. Kvůli omezení reklamy je totiž na nich závislejší než dříve, a tak v červnu slibovala celé tři tisícovky exekucí na domácnosti a podnikatele, které poplatky neplatí.

Právě tehdy si ČT na zabavování majetku najala královéhradeckou advokátní kancelář Dalibora Kalcsa. "Kancelář má na starosti veškeré aktivity spjaté s exekucemi, včetně žalob," uvedl tehdy mluvčí Šticha.

Povinnost platit televizní poplatky mají ze zákona všichni, kdo vlastní televizní přijímač - nebo jiné zařízení, které umožňuje přijímat televizní signál, takže například i počítač s televizní kartou.

Loni činil televizní poplatek 120 korun, od prvního ledna 2008 jeho výše stoupla na 135 korun. Pokuta za nepřihlášenou televizi činí 10 tisíc korun.

Česká televize se ale brání jen posledním krokům, předchozí výzvy neplatičům podle ní zůstávají v platnosti. "Tímto oznámením se pozastavují pouze výzvy zaslané v průběhu srpna 2008 a jen v těch případech, ve kterých se objevil odkaz na výrobu, opravu nebo prodej televizních přijímačů," oznamuje Šticha.

Vymáháním poplatků už ČT vyvolala silné emoce loni v únoru, kdy zažalovala na 30 tisíc neplatičů. Krátce předtím, na podzim 2006, byla za svůj postup při vymáhání koncesionářských poplatků potrestána pokutou 100 tisíc korun od Úřadu na ochranu osobních údajů.


 

Právě se děje

Další zprávy