Taky kandiduju, kámo! Paris vrací úder McCainovi

Red Kul
6. 8. 2008 19:31
V internetovém klipu se dala do služeb politické satiry
Paris Hiltonová pózuje ve své plesové róbě.
Paris Hiltonová pózuje ve své plesové róbě. | Foto: Aktuálně.cz

Washington (AP) - I americké prezidentské volby začínají žít na internetu vlastním virtuálním životem. Skeče reagují jeden na druhý v kousavé diskuzi, která dává prostor nezměrné kreativitě. Nejde už zdaleka jen o spoty kandidátů, dokonce ani o klipy a parodie, které natočili jejich neznámí fanoušci či odpůrci. 

V úterý se na populární internetové stránce Funny or Die objevil klip, v němž Paris Hiltonová reaguje na reklamní spot Johna McCaina. Republikán v něm minulý týden demokratického oponenta Baracka Obamu přirovnal k ikonám amerického showbyznysu - a kromě Britney Spears použil jako příklad právě jméno dědičky hotelového impéria.

Profesionální celebrita na to teď reaguje; a nutno říct, že v odpovědi se snad poprvé v životě projevila jako vtipná bytost.

McCainova reklama vykresluje Obamu jako osobnost s postavením světové celebrity, která ale vystupuje až příliš sebevědomě a nehodí se do role hlavy státu.

Jack Nicholson
Jack Nicholson | Foto: Reuters
Čtěte také:
Rapper Ludacris uráží McCaina. Z lásky k Obamovi
Nicholsonovo video pro Clintonovou je hitem internetu

"Je největší celebritou na světě," říká tu McCainův hlavní poradce Steve Schmidt. "Chtějí ale Američané za prezidenta největší světovou celebritu, anebo amerického hrdinu?"

Spot - samozřejmě dostupný na internetu - je sestříhán ze záběrů Britney Spears a Paris Hilton společně s davem lidí, kteří si přišli poslechnout Obamův projev v Berlíně při jeho evropském turné. Do toho zaznívají tvrzení, že demokraté chystají zvyšování daní a rozšíření dovozu ropy.

Není sice známo, kdo napsal scénář k dotyčnému skeči, kterým na to Paris reaguje, je v něm ale minimálně tak přesvědčivá, jako dokáže být třeba Lucie Borhyová při čtení zpráv.

Obsah klipu je zhruba následující: začíná vážným komentářem, že McCain je zřejmě nejstarší celebritou na světě a je tak starý, že pamatuje ještě doby, kdy byl tanec hříchem a pivo se pilo z korbelů - k tomu jsou použity záběry na kostlivce ze seriálu Příběhy z krypty a na metuzalémského mistra Yodu z Hvězdných válek.

McCain byl za vietnamského zajetí často držen na slunci. Dnes je kvůli tomu náchylný k rakovině kůže
McCain byl za vietnamského zajetí často držen na slunci. Dnes je kvůli tomu náchylný k rakovině kůže | Foto: Reuters

Pak se objeví na lehátku u honosného bazénu sama Paris v luxusně zlatých plavkách s lodičkami na nohou, culíky ve vlasech, růžovou rtěnkou na rtech a s módním magazínem v rukou.

„Ahoj, Ameriko, jsem Paris Hiltonová a jsem taky celebrita. Jenom nejsem ze starých časů a neslibuju žádnou změnu jako ten druhý chlápek. Jsem jen senza (v originále hot),"  řekne a má přitom pomyslný jazyk v koutku úst.

„Ale když mě ten vrásčitej, bělovlasej chlápek použil ve svý kampani, znamená to, myslím, že kandiduju na prezidentku. Takže díky za podporu, bělovlasej kámo. Chci, aby Amerika věděla, že jsem jako totálně připravená vést tuhle zemi."

Potom Paris začne rozebírat energetickou politiku a navrhne udělat „hybridní řešení" z návrhů obou kandidátů: spojit McCainem navrhovanou těžbu ropy na volném moři a Obamovy impulsy k vývoji nových technologií.

„Energetická krize je vyřešena! Uvidím vás v předvolebních debatách, čubky! A teď mě omluvte, musím si vybrat viceprezidentku, přemýšlím o Rihanně."

Střih, třepetající se americká vlajka a povinné potvrzení autentičnosti internetových klipů, které Paris odkoukala od Jacka Nicholsona, když propagoval Hillary Clintonovou - „Jsem Paris Hiltonová a schvaluji tuto zprávu jako autentickou. Myslím, že je totálně senza boží." 

Barack Obama zdraví dvousettisícový dav, který se shromáždil kolem berlínského Sloupu vítězství, aby si vyslechl jeho projev
Barack Obama zdraví dvousettisícový dav, který se shromáždil kolem berlínského Sloupu vítězství, aby si vyslechl jeho projev | Foto: Reuters

Minimálně s podivem zůstává, že reputací nejnezodpovědnější celebrita světa vstoupila do předvolební kampaně coby rozhodčí a ukázala, že McCainův spot už je přespříliš.

První reakce na sebe nenechala dlouho čekat. McCainův mluvčí  Tucker Bounds už prohlásil, že se zdá, že Hiltonová podporuje jeho kandidáta - a ačkoli není tak velká celebrita jako Obama, její energetický plán je lepší než Obamův.

Matka Paris Hiltonové se svým manželem nedávno přispěla na McCainovu kampaň, nyní ale prohlásila, že poslední McCainova reklama je „naprostou ztrátou času v situaci, kdy miliony lidí řeší ztrátu domovů a práce".

Nová média už tradičně ve volbách nahrávají demokratům. Že má Barack Obama spoustu příznivců mezi umělci a hudebníky zvlášť, je známá věc. Ale nemusí z toho mít jen užitek; když to myslí dobře a poctivě rapper, bývají z toho trable.

Obamův fanoušek Ludacris z lásky natočil a na web vystavil song Obama is here, ve kterém všem vysvětlil, že jeho favorit je nejlepší kandidát a že „world is ready for change 'cause Obama is here". A pro jistotu připomněl, že ti ostatní jsou stejně absolutní pitomci a mentálové.

 

Právě se děje

Další zprávy