ČT odvysílá prosrbský dokument. Už našla oponenta

kul
26. 7. 2008 10:46
Nedělní večer doplní debata s Dienstbierem
Demonstranti zapalují v Bělehradě americkou vlajku.
Demonstranti zapalují v Bělehradě americkou vlajku. | Foto: Reuters

Praha - Česká televize splnila slib, že uvede kontroverzní dokument o situaci v Kosovu, až k němu najde „názorového" protikandidáta. Horký programový brambor, který koprodukovala, se objeví na obrazovce jen několik dní poté, co byl zatčen symbol etnické nenávisti na Balkánu, vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžič.

Film Uloupené Kosovo doplní snímek Kosovo - černá díra Evropy, oba dokumenty budou navíc v neděli součástí komponovaného Večera na téma…

Uloupené Kosovo režiséra Václava Dvořáka velmi emotivně reflektuje nálady v regionu, který se v únoru odpoutal od Srbska, vyhlásil nezávislost a stal se samostatným státem. Srbové s tím dodnes nesouhlasí.

"Nevadí nám jednostranný autorský pohled, ale tady režisér manipuluje s historickými záběry," shrnula na jaře stanovisko veřejnoprávní televize ředitelka programu Kateřina Fričová s tím, že film samostatně vysílat nebudou.

Srbská žena ve volební místnosti v Kosovu.
Srbská žena ve volební místnosti v Kosovu. | Foto: Reuters
Čtěte také:
ČT: Dokument odvysíláme, ale ne samostatně
ČT zřejmě nebude vysílat prosrbský dokument

Dokument otevřeně straní Srbům a zcela v něm chybí pohled druhé strany. Přináší zajímavé scény, třeba tu, v níž si skupinka dětí nadává: "Ty jedna blbá matko Terezo, podřízneme ti krk, ty jeden katolíku." Nejčastěji ovšem převažuje prosrbský patos.

Film je kritický i vůči západním zemím, které prý přispěly k odtržení Kosova, a přirovnává konflikt k situaci po mnichovské dohodě. Podle autorů se měl film vysílat už loni na podzim,  ČT oponuje.

„Pan Dvořák odevzdal první komentář dramaturgovi Martinu Štollovi až 5. března. On na jeho základě jako první označil dokument za zcela nevyvážený a v předložené podobě nevysílatelný. Nato začaly mediální režisérovy aktivity; takhle se koproducent rozhodně nechová," komentovala Fričová situaci, kdy režisér uspořádal tiskovou konferenci a následně se film objevil i na serveru YouTube.

Dánská vojenská patrola na severu Kosova.
Dánská vojenská patrola na severu Kosova. | Foto: Reuters

Teď je ale veřejnoprávní stanice o trochu diplomatičtější a píše, že snímek nabízí nezvyklý pohled na komplikovanou problematiku soužití různých etnik na Kosovu a úmyslně přináší alternativní pohled proti většinové interpretaci světových i českých médií.

„Určitá jednostrannost má provokační potenciál, a proto je nutné vidět tento film v kontextu s druhým zorným úhlem," stojí pak decentně v tiskové zprávě.

Večer Kosovské dilema v neděli 27. července zahájí ve 20 hodin první část diskuse Kosovo - nehojící se rána na těle Evropy; debatovat bude někdejší český ministr zahraničí a zvláštní zpravodaj Komise pro lidská práva OSN pro bývalou Jugoslávii Jiří Dienstbier a balkanolog z Ústavu mezinárodních vztahů Filip Tesař.

V 21 hodin je vystřídají oba dokumenty. V názorovém protikandidátovi se podle anotace francouzští dokumentaristé snaží „poctivě a objektivně zpracovat toto téma, k čemuž si přizvali nejen obyvatele kosovské Mitrovice (obě její etnické části jsou takřka symbolicky rozděleny mostem), ale také nezávislé pozorovatele a politology - mezi nimi Jacquese Rupnika".

O hodinu později se v druhé části diskuse připojí historik Jan Pelikán a dva telemosty. Debatu bude moderovat Jakub Železný a doplní ji tři krátké materiály: profil Kosova, analýza Jaká je životaschopnost nejmladšího státu v Evropě a také rozhovor s tvůrci dokumentu Uloupené Kosovo.

Reprízu Večera na téma... Kosovské dilema odvysílá Česká televize v úterý 29. července na ČT2 pět minut po půlnoci.

 

Právě se děje

Další zprávy