Ňadro Janet Jacksonové je znovu venku. Soud pokračuje

Red Kul
5. 5. 2009 12:10
Stanici CBS tak opět hrozí, že dostane pokutu

New York - Nejvyšší soud znovu vrací do hry pokutu za nepropíranější "poruchu gardoróby" v dějinách, při které 90 milionů fanoušků Superbowlu spatřilo v roce 2004 v televizi na okamžik pravé ňadro zpěvačky Janet Jacksonové.

Už pět let trvající spor bude dál pokračovat poté, co Nejvyšší soud vrátil případ k odvolacímu soudu, jenž loni v červenci zrušil pokutu ve výši 550 tisíc dolarů. Stanice CBS ji dostala od Federální komise pro komunikaci FCC.

Nejvyšší soud - ve kterém ještě sedí lidé navržení Bushovou administrativou - totiž právě před týdnem rozhodl, že tato mediální komise má stíhat i každé jednotlivé sprosté slovo či nadávku. Což se zřejmě týká i ňader.

Stanice CBS už řekla, že nové projednávání případu považuje v této souvislosti za logické; ale věří, že odvolací soud znovu rozhodne, že nemůže být zodpovědná za aktéry pořadu, na který si najala MTV. Právě to se ale nyní podle názoru některých právníků může změnit - a mělo by to dalekosáhlé důsledky.

Devět šestnáctin sekundy

Americký odvolací soud loni řekl, že komise FCC postupovala při vyšetřování a udělení pokuty příliš účelově a „ve zřejmém rozmaru" stanici potrestat.  Celková suma znamenala maximální částku za neslušnost (27 500 tisíc dolarů) vynásobenou dvacítkou stanicí, které CBS vlastní.

Eli Manning (vpravo) z New Yorku Giants v souboji s Mikem Wrightem
Eli Manning (vpravo) z New Yorku Giants v souboji s Mikem Wrightem | Foto: Reuters

Odvolací soudci navíc řekli, že komise ve své třicetileté historii pokutuje jen případy, kde je zjevná snaha šokovat publikum - a na to prý oněch inkriminovaných devět šestnáctin sekundy v každém  případě nestačilo.

Komise argumentovala tím, že show se nacvičovala dopředu a CBS měla být připravená v kritických okamžicích zasáhnout.

Na konci budeš nahá

Byla to v roce 2004 památná událost amerického showbyznysu, televize i sportu. Finále amerického fotbalu totiž patří k nejsledovanějším, tudíž i nejlukrativnějším událostem.

Okolo 90 milionů Američanů a 800 milionů dalších lidí ve světě tak vidělo při tradiční a prestižní poločasové show,  jak Justin Timberlake sestře Michaela Jacksona strhl část oděvu včetně podprsenky zrovna při slovech „…na konci týhle písničky budeš nahá". Zpěvačka se nicméně bleskurychle zpět dooblékla.

I to záhy vyvolalo spekulace, že šlo o reklamní trik a zvýšení popularity. Zpěvačka ale trvala na tom, že to byla nešťastná nehoda a wardrobe malfunction - tedy závada na oblečení.

Skandál rozhýbal celou americkou mediální scénu. Vedení televize - která si počítala za půlminutový reklamní šot 2,2 milionu dolarů - se hned po zápase za nečekané pikantní záběry horečně omlouvalo.

Jendím z těch, kteří vystoupí při letošním SB, je zpěvák Rolling Stones Mick Jagger.
Jendím z těch, kteří vystoupí při letošním SB, je zpěvák Rolling Stones Mick Jagger. | Foto: Reuters

Argumentovalo, že takové kraťoučké a nahodilé záběry nemohou být považovány za neslušné. Ani to ale stanici tehdy neuchránilo od pokuty.

CBS obdržela na přímý přenos 542 tisíc stížností a odborníci komentovali celou kauzu jako modelový případ střetu různých zájmů, do kterých se ovšem dostávají média z jednoho důvodu: aby přitáhla diváky.

Na straně jedné jde o snahu potlačovat a "kritizovat" širokou veřejností netolerované obsahy, na straně druhé touhu nechat ve svých programech vystupovat veřejně známé osoby, tedy celebrity.

Zápis do dějin internetu

Zpěvaččino ňadro promluvilo i do dějin internetu, fotografie odhalené zpěvačky překonaly rekord v nejvyhledávanější události na internetu během jednoho dne, který do té doby držely teroristické útoky na USA z 11. září 2001.

„Závada" měla i praktičtější důsledky. CBS brzy na to preventivně přikročila při přenosu z předávání Grammy poprvé v historii k posunu vysílaného obrazu, aby zabránila případným „nevhodným záběrům".

Do té doby se posouval jen zvuk - důvodem byl slovník rappera Eminema. Na "zákaz vstupu Janet Jacksonové" na Grammy nakonec nedošlo, sama účast na udílení cen odřekla.

V showbyznysu se dá ale využít všechno včetně přísnější kontroly. Rolling Stones se o dva roky později chlubili tím, že se s pořadateli Super Bowlu museli dohodnout na vypípání některých slov - tak je jejich hudba drsná.

Čtěte také: Jagger s cenzurou souhlasil

 

Právě se děje

Další zprávy