ČT zrušila záhadologa Vachlera. Protestovali vědci

Jitka Gráfová
20. 3. 2008 15:45
Pořad Detektor byl na obrazovce dva měsíce
Petr Vachler
Petr Vachler | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pořad Detektor běžel každé úterý večer se slušnou sledovaností. Ale již za dva měsíce ho veřejnoprávní televize stáhla z programu.

Zalekla se protestujících vědců? Jeho autor Petr Vachler, esoterik, vegetarián a ředitel České filmové a televizní akademie, mluví o době temna.

"Pořad je zatím pozastaven, nehodil se do nově upraveného schématu," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí ČT Ladislav Štícha. "Druhým momentem je skutečnost, že ze zpracování není většině diváků zcela zřejmé, jak ho tvůrci myslí. Je to nadsázka, ironie, seriózní diskuse?"

Foto: wikipedia.com
Čtěte také:
Dopis, který poslali vědci Radě ČT
Video: názor Jiřího Grygara na Detektor
Blog Josefa Tučka: Tesla zničil Sibiř, televize diváky

Proti Detektoru protestovali vědci  ze spolku Sysifos,  považovali jej za snůšku nesmyslů a žádali pozastavení. "Česká televize je vázána zákonem o ČT  - a ten je podle našeho názoru porušován tím,  že informace v Detektoru jsou lživé nebo dokonce neexistující," řekl v pořadu Před půlnocí jeden z protestujících, astrofyzik  Jiří Grygar.

Podle něj jen zabírá čas a jde o plýtvání penězi: "Ať si ho vysílají komerční televize,  mají-li zájem. Nejdřív jsem si myslel, že je to pokus o parodii na Cimrmana."

Inkviziční kampaň

Detektor začal Petr Vachler vysílat začátkem ledna, smlouva byla podepsána na 20 dílů. ČT ji podle něj vypověděla "z vážných programových důvodů".

Alternativní pohledy na záhady sledovalo okolo půl milionu diváků, stejně jako zprávy na Primě. S tím byla ČT podle Vachlera spokojena.

Fyzik Jiří Grygar - pro Aktuálně.cz o kosmickém záření a českých vědcích v argentinské pampě.
Fyzik Jiří Grygar - pro Aktuálně.cz o kosmickém záření a českých vědcích v argentinské pampě. | Foto: Aktuálně.cz

"Víme ale, že proti pořadu vedla systematickou inkviziční kampaň Akademie věd, resp. Sisyfos v čele s Jiřím Grygarem, který považuje vědecké teorie za konečné a neměnné," říká Vachler.

A nevylučuje to, co mu Grygar radí: "Pokud Nova nebo Prima zareaguje, asi bych se nebránil odvaze vysílat heretické, konspirační či esoterické pohledy na naši zkamenělou realitu jinde."

Podle Rady pro popularizaci vědy Akademie věd by ale narazil i tam. "Je zarážející, že veřejnoprávní televize vysílá lživý a zavádějící pořad, jaký nemá obdoby ani u komerčních televizí," píše rada v otevřeném dopise.

Podle nich Detektor neguje metodu kritického myšlení a předkládá divákům nesmyslná tvrzení různých esoteriků a psychotroniků nebo zneužívá odborníky. Proti tomu podle nich protestoval třeba Karel Pacner. Předseda Akademie věd Václav Pačes kvůli tomu psal dopis řediteli televize Jiřímu Janečkovi.

ČT má pořád zájem

Zatím Vachler čeká. ČT je podle něho dobrý partner, i když má dojem, že žijeme v době temna.  "Je to můj osobní názor z vývoje pořadu, dramaturgických pohledů na věc, cizelování a zvažování slov, co se může a nemůže říci, co se vědecké obci líbí a nelíbí," říká.

Zároveň už uvažuje, že by mohly mít záhady i celovečerní podobu. "Možná, že celovečerní dokument je na místě, možná částečně hraný film. Sbírám síly a otřepávám se z lehké frustrace vidění světa v roce 2008, ale optimismus je stále při mně."

ČT reaguje, že má každopádně o pořad tohoto typu  zájem. "Ohlas diváků ukazuje, že jsou to témata, která televizi veřejné služby chybí. Teď se vede diskuse o tom, zda to bude Detektor v jiné podobě, licenční projekt v podobném duchu, nebo zcela nový pořad," říká její mluvčí.

Šéf akademie Pačes ČT vzkazuje, že nabízejí odborníky pro konzultace: "Informace od nich může televize využít pro své rozhodování, jestli chce pořad Detektor ukončit, nebo modifikovat."

 

Právě se děje

Další zprávy