Čechoameričané uvidí v prime timu seriál Letiště

Jitka Gráfová
7. 12. 2007 17:40
Prima prodala práva do Spojených států

Praha - Kvality seriálu Letiště konečně ocení i za hranicemi. Televize Prima prodala práva do Spojených států televizi pro Čechy a Slováky žijící v Chicagu.

"Zatím jsme zakoupili práva na 84 dílů," uvedl pro Aktuálně.cz Jiří Pavelka z OnlineTV, která práva nakoupila. Televize nyní vysílá třikrát týdně a Letiště logicky nabídne v původním českém znění.

Seriál se na amerických obrazovkách objeví od nového roku. To už bude české vysílání u konce: poslední ze 118 dílů je na programu ve středu 19. prosince.

"Nákup dalších dílů zvážíme podle ohlasů," dodává Pavelka. Zatím seriálu věří a Letiště si vysloužilo nejatraktivnější čas:  bude se bude vysílat vždy v pátek od 19 hodin, což je ve Státech prime time.

Foto: TV Prima

V příštím roce OnlineTV počítá s velkým rozšířením vysílacího schématu a tím se zvyšuje možnost zakoupení dalších pořadů od jiných českých televizí. "Vše je v přípravné fázi, zatím o tom víc neprozradím," říká jen Pavelka.

Stejné stanovisko zaujala Prima. "Zatím se jedná o první prodej tohoto druhu. Další přicházejí v úvahu, pokud se spolupráce osvědčí," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí Primy Ladislav Pavlík.

Online TV - pod výrobní značkou OrbisTV - zprostředkovává reportáže ze života Čechů a Slováků žijících v zahraničí. Jejich pořad Československá hodinka je zaměřen na dění v krajanských komunitách, nabízí i další reportáže a dokumenty.

Infobox

OnlineTV je šířena v rámci stanice Channel 48 WFBT. Analogový i digitální signál je vysílán z antén nejvyšší budovy Ameriky Sears Tower a pokrývá Great Chicago (město Chicago a předměstí) s populací asi 12 milionu lidí. Signál je možno naladit v kabelové TV Comcast, které má cca 2,3 milionů přípojek. V současné době testují ještě nové kanály distribuce signálu TV stanic pro krajany v zahraničí.

Na osudy letušek a pilotů se snaží OnlineTV diváky nalákat už před spuštěním seriálu; v Chicagu byla na návštěvě jedna ze seriálových letušek Zuzana Norisová.

Herečka a zpěvačka je také jedním z největších trumfů seriálu, který se z  bezbarvé podívané postupně vypracoval v nezaměnitelné gesto vůči televizní šedi. 

Už tím, jak porušuje pravidla a rychlost žánru: jiní na konflikt a jeho vyřešení potřebují celou sérii, Letiště to zvládá během dvou dílů. "Vážná" témata se tu bizarně proplétají s panoptikem a fraškou, vysoké s nízkým. Kdo se týden nedíval, neví, že přišel o havárii letadla  se stovkou mrtvých. V té době už je zase veselo.

Jako by člověk zběsile surfoval s ovladačem; obraz povrchního roztříštěného světa a showbyznysu nemůže být lepší. Koncept dramaturg jako všemocný DJ.

Dobře ho podporují herci: od neuvěřitelné kreace "pipiny" v podání Norisové přes karikaturu velkého šéfa (Bohumil Klepl) až po jednorozměrné hajzly (David Matásek) a pokusy o "opravdové" hraní se zasmušile tragickými výrazy.  Navíc si to aktéři často nečekaně prohodí.

Na tak náročné dílo je vlastně 700 tisíc diváků velký úspěch Primy.

Teď se o tom mohou přesvědčit i za mořem. Možná že scenáristy nechají v klidu stávkovat.

 

Právě se děje

Další zprávy