Homer se v Česku soudí a zahajuje nové díly

Jitka Gráfová
25. 11. 2007 19:40
Simpsonovy vidělo ve zdejších kinech 400 tisíc lidí
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Homer, Bart i Líza budou dál Čechům zjevovat tajemství amerického maloměsta.

O víkendu startuje nová řada příběhů o žluté rodince. Už sedmnáctá série poběží  každou neděli na druhém programu patnáct minut po šesté hodině večerní.

V prvním dílu nazvaném Ohňostroj oddanosti má Homer zase problém. Půjčil si od mafie peníze a vsadil je na výsledek fotbalového utkání. A nebyl by to Homer, kdyby neprohrál a nevěděl, jak peníze získat zpátky.

Propůjčil proto dům na natáčení lechtivého filmu, ale je potřeba z domu dostat Marge a děti. Co takhle návštěva Santovy vesničky? A co na tom, že je srpen?

Simpsonovi české diváky pořád zajímají;  zatímco na prvním programu běží Události, na druhém ČT vysílá každý pracovní den reprízu sedmé řady.

Za dvě desítky let se ze Simpsonových, kteří původně vznikli v roce 1987 pro sérii krátkých skečů v Show Tracey Ullmanové, stal celosvětový fenomén.

Foto: Aktuálně.cz

Kreslení hrdinové, kterým dal jejich tvůrce Matt Groening do vínku žlutou pleť a vykulené oči, jsou dnes nejdéle vysílaným animovaným programem v historii.

Kultovní seriál se vysílá ve dvacetiminutové podobě od roku 1989;  pro mnoho cizinců je symbolem Ameriky a hlavním zdrojem informací o tamní mentalitě. V anketě BBC byl Homer zvolen za největšího Američana historie.

Ve Spojených státech Simpsonovým navíc patří jeden z nejprestižnějších televizních časů - premiérové díly se vysílají v neděli večer. A pokud se některý z popkulturních fenoménů nebo osobností v seriálu objeví, bývá to finální potvrzení hvězdného statusu.

Za osmnáct let v seriálu osobně promluvila řada populárních osobností.

Líza se třeba dala vést k buddhismu Richardem Gerem a Barta učil jezdit na skateboardu Tony Hawk. Ve Springfieldu si zahráli (a své postavy namluvili) Red Hot Chili Peppers  nebo Elton John. Na návštěvě Londýna Simpsonovi potkali Tonyho Blaira.

Foto: Aktuálně.cz

Českému divákovi, který Simpsonovy může sledovat od ledna 1993, sice kvůli dabingu zůstaly hlasy čtyř stovek speciálních hostů utajeny, přesto patří česká verze Simpsonů k nejpovedenějším.

Letos poprvé se žlutá rodinka objevila na filmovém plátně a byl to další úspěch. V Česku snímek vidělo 400 tisíc lidí, i proto asi neuniknul zdejším pirátům, kteří čím dál víc loupí i zahraniční filmy.

Den po tuzemské premiéře se na internetu objevila kopie i s českým dabingem pořízená přímo v kině. Na dopadení pachatele nicméně stačily policii tři dny.

Devatenáctiletému Josefu Šubrovi, studentovi oboru kuchař-číšník, to Česká protipirátská unie pěkně spočítala a zjistila, že zhruba 100 tisícům lidí, kteří si kopii stáhli, sice ušetřil za vstupenky v hodnotě 10 milionů korun, ale společnosti Bontonfilm způsobil škodu pět milionů korun.

Pachatel je už obviněn a hrozí mu peněžitý trest, trest odnětí svobody šest měsíců až pět let a trest propadnutí věci. Na jeho podporu dokonce vznikla petice na internetu.

 

Právě se děje

Další zprávy