Zdivočelá země 3: Antikomunistický western končí

Jitka Gráfová
17. 7. 2007 16:00
V seriálu přijde srpnová okupace
Antonín Maděra nevidí okupanty na svém statku rád. Herec Martin Dejdar si vnitřek tanku prohlédl docela s radostí.
Antonín Maděra nevidí okupanty na svém statku rád. Herec Martin Dejdar si vnitřek tanku prohlédl docela s radostí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dunění, rozrytá půda, vyzáblý Jiří Schmitzer v ušpiněné košili a vedle něj už prošedivělý Martin Dejdar sledují odjíždějící vojáky v tancích. Seriál Zdivočelá země finišuje s natáčením třetí série. "Odehrává se v letech 1968 až 1970 a zahrnuje sovětskou okupaci, těsné pookupační období a nástup normalizace," představuje sérii dramaturgyně Helena Slavíková.

Společně s trojkou se počet dílů vyšplhá na tři desítky - stejně jako u seriálu 30 případů majora Zemana, který dlouho platil za jedinou verzi českých a československých dějin.

Podle dramaturgyně ale tón seriálu není konfrontační, nestaví divákům okázale na oči, jak se kdo zachoval během normalizace. "Autoři seriálu lidi nesoudí, co odsuzují naprosto nekompromisně,  je komunistický režim," dodává Slavíková.

Česká televize v těchto dnech natáčí třetí řadu seriálu Zdivočelá země. Její děj se bude odehrávat mezi lety 1968 a 1970. Na statek v pohraničí mimo jiné vjedou tanky východoněmecké armády.
Česká televize v těchto dnech natáčí třetí řadu seriálu Zdivočelá země. Její děj se bude odehrávat mezi lety 1968 a 1970. Na statek v pohraničí mimo jiné vjedou tanky východoněmecké armády. | Foto: Ondřej Besperát

Martin Dejdar alias Antonín Maděra nyní žije na statku se ženou Ilonkou a dětmi Jírou,  Ivankou a Danem; trénuje koně a plní si tak sen, kvůli kterému se po válce vrátil domů. Už 21. srpna ale na statek svatý Štěpán dorazí východoněmecká okupační armáda.

"Maděra se nezměnil, změnila se doba a on na ni musel reagovat na základě svého uzpůsobení, často bolavě," říká scenárista Jiří Stránský. S Maděrou má Stránský podobný osud: oba v sedmdesátých letech putovali do vězení.

Do seriálu se vrací Ševčík alias Pavel Nový, který chystá pomstu, vrací se i bývalý Maděrův spoluvězeň a chce, aby Maděra i s rodinou utekli za hranice. Ví, že po okupaci nečeká na bývalé mukly nic dobrého.

Příjezd okupačních vojsk natáčel štáb na statku v Radiči u Sedlčan, jedné ze třiceti lokací, mezi kterými je i dostihové závodiště v Karlových Varech.

Komparsisty v uniformách i štáb sužovalo vedro, čekání na správný mrak na obloze nebylo ve čtyřiceti stupních nic příjemného. Rychle se zbavit  rýh od tanků na dvoře, srovnat vyvrácený sušák na prádlo, a záběr opakovat několikrát.

Ačkoliv tón udává politická situace, nechybí prý vztahy, romantika a detektivní napětí. "Ten detektivní nádech je patrný díky  Ševčíkovi. Je propuštěn z vězení a bez skrupulí usiluje o životy těch, kteří mu tam pomohli," říká dramaturgyně.

Okupační tank zboural na statku sušák na prádlo. A pak při opakovaných záběrech ještě třikrát.
Okupační tank zboural na statku sušák na prádlo. A pak při opakovaných záběrech ještě třikrát. | Foto: Ondřej Besperát

Krizí projde Maděrovo manželství, nejbližší přátelé emigrují, z dalších jsou donašeči. "Mnohokrát jsem už řekl, že ani příběhy, ani jejich postavy si nepotřebuji vymýšlet, protože jsem je potkal. Maděra se především podobá svému skutečnému předobrazu, jemuž jsem kdysi slíbil, že jeho totožnost nikdy neprozradím. Nic na tom nemění, že už je dva roky  mrtvý," říká scenárista Stránský.

Na závěr druhé řady zemřeli Cassidy alias Jiří Langmajer a Hartman v podání Rudolfa Hrušínského ml. Z nových rolí především přibyl další obyvatel statku Eda, kterého hraje Matěj Hádek. Maděrovy děti hrají Hana Vagnerová, Filip Tomsa a Filip Cíl.

Natáčí se od loňského října až do přelomu července a srpna. Během té doby se na place vystřídá přes sto čtyřicet rolí. Ty ztvární mimo jiné Petra Špalková, Václav Chalupa, Jan Teplý, Jan Kraus nebo Sabina Laurinová.

První série "antikomunistického westernu" se točila před jedenácti lety: mapuje návrat anglického pilota Maděry z války a poválečnou situaci. Dvanáct dílů bylo téhož roku sestříháno do dvouhodinového filmu. Druhá řada má osm dílu a vznikla o čtyři roky později. Popisuje Maděrovo věznění v uranových dolech a realitu 50. let.

Foto: Ondřej Besperát

Seriál se točí podle knih Jiřího Stránského Zdivočelá země a Aukce; vyšly společně v jednom svazku v roce 1997. Zdivočelou zemi autor dokončil v roce 1970, ale zůstala jen v rukopise.

O čtvrté sérii tvůrci neuvažují. "Co jsme chtěli říct, jsme řekli," říká režisér Hynek Bočan. Třetí řada Zdivočelé země se na obrazovkách objeví na podzim příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy