Pondělky budou neurotické: Woody je zpátky

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 4. 2007 9:00
Filmový klub nabídne sedm "jiných" filmů Woodyho Allena

Praha - V pondělí začíná další Filmový klub České televize. A tentokrát zvláště lahůdkový - představí sedm méně známých filmů Woodyho Allena.

"Dramaturgie uvedeného výběru byla ovlivněna monopolem na vysílací práva, která ČT vlastní," říká mluvčí ČT Martin Krafl. Sedm uvedených filmů představuje "další možný" průřez Allenovou tvorbou.

Letos dvaasedmdesátiletý režisér, herec, scenárista, spisovatel a dramatik natáčí filmy už čtyřicet let. Převažují parodie a komedie, v nichž se objevuje jeho specifický humor, nadsázka, autobiografické prvky i témata mezilidských vztahů a sexu.

Proslul coby autor filmů Annie Hall, Manhattan, Hana a její sestry či nověji Celebrity. I do českých kin byly uvedeny jeho nejnovější filmy Sólokapr a Match Point. "K těmto filmům zatím vysílací práva nemáme, ale rádi bychom je koupili," dodává Krafl.

Taková normální láska
Taková normální láska | Foto: ČT

Současný profil uvede Allenův raný film Seber prachy a zmiz z roku 1969. Hrdinou je fiktivní bankovní lupič Virgil v podání samotného velkého Woodyho. Další snímek pochází z Allenovy plodné éry 80. let; tehdy natočil i film Danny Rose z Broadwaye, v němž si zahrál se svou někdejší ženou Miou Farrowovou.

V profilu je i komorně laděné Září, pro Allena nepříliš typické psychologické drama Jiná žena, kafkovská tragikomedie o jedné bláznivé noci Stíny a mlha a film Taková normální láska. Ten ovšem natočil jeho kolega Peter Mazursky, Woody Allen v něm ztvárnil hlavní roli.

Filmový klub ČT už tvorbu Woodyho Allena představil několikrát, kolem dvaceti filmů nabídl v druhé polovině devadesátých let. Nyní je doplňuje o ty nejnovější; profil tak zakončí romantická komedie Cokoli z roku 2003, která vypráví o nadaném židovském spisovateli, který má problémy prorazit.

Filmy budou vysílány každé pondělí na ČT2 od 21.45 či 21.50, v anglickém znění s titulky. Profil Woodyho Allena skončí 28. května, do léta Filmový klub chystá ještě francouzskou filmovou klasiku, filmy Alexandra Sokurova, cyklus sci-fi filmů a filmy bratří Dardenových.

 

Právě se děje

Další zprávy