Forman natočil dobře placenou, ale bezcennou procházku

Antonín Tesař
4. 7. 2009 13:30
Filmový záznam inscenace má televizní parametry
Foto: Reuters

Recenze - Exkluzivita předpremiéry filmového záznamu divadelní inscenace Dobře placená procházka v Karlových Varech je přinejmenším rozporuplná. V Národním divadle se představení hraje již od roku 2007 a jeho filmová podoba je jen jejím rutinním záznamem.

Miloš Forman už jazzovou operu dvojice Suchý/Šlitr jednou zpracoval. Společně s Jánem Roháčem v roce 1966 natočil Dobře placenou procházku jako černobílou televizní inscenaci odehranou v televizním studiu.

Nová verze, která má v Karlových Varech předpremiéru a v kinech se bude hrát od 9. července, má s filmovým médiem ještě méně společného. Jedná se o pouhý záznam režisérovy inscenace.

Jediným smyslem jejího uvedení v kinech se zdá být snaha o zpřístupnění představení divákům, kteří jej z nějakého důvodu neuvidí naživo. Výsledný tvar je tedy, podobně jako kterýkoli televizní záznam divadla, pouhou odvozeninou původního představení. Ten má jako divadelní žánr smysl pochopitelně pouze tehdy, když jej divák sleduje přímo v hledišti naživo.

Foto: Jan Langer

Kinoverzi Dobře placené procházky je tedy obtížné hodnotit jak z divadelního, tak z filmového hlediska, protože se dotýká obou forem, ale zároveň nespadá do žádné z nich. Vedení kamery a střih nevybočují z rámce záznamů divadelních představení vysílaných v televizi a úvodní titulková sekvence zabírající okolí Národního divadla doprovázená fanfárami dokonce evokuje amatérské záznamy svateb či maturitních plesů. Nejkreativnějšími prvky jsou občasné záběry slavných osobností v hledišti.

Záznam má snad nějaký smysl pro ty, kdo mají o Formanovu inscenaci zájem, ale nechtějí ji absolvovat v divadle, z filmového hlediska je však zcela bezcenný.

Dobře placená procházka. ČR, 2009. Režie: Miloš Forman. Hrají: Jiří Suchý, Petr Píša, Tereza Hálová, Dáša Zázvůrková.

 

Právě se děje

Další zprávy