Do Jihlavy přijede osamělý nobelista i falešný diplomat

Jan Gregor Jan Gregor
23. 10. 2012 8:35
Festival zmapuje i těžko přístupné ráje korupce a skanzeny totality
Do Jihlavy přijede nositel Nobelovy ceny za literaturu Gao Xingjian.
Do Jihlavy přijede nositel Nobelovy ceny za literaturu Gao Xingjian. | Foto: MFDF

Jihlava - Dramaturgové letošního dokumentárního festivalu v Jihlavě drží, jak se to hezky klišovitě říká, prst na tepu doby. Možná nejexkluzivnější součástí programu je blízký pohled za kulisy režimu, o kterém moc nevíme a který se hlásí o světovou dominanci. A to nejen díky sekci přibližující život a tvorbu jednoho z nejvlivnějších Číňanů dneška, Aj Wej-weje.

Z Číny přijíždí do Jihlavy také pravděpodobně nejvzácnější host, nositel Nobelovy ceny za literaturu Gao Xingjian, exilový romanopisec, dramatik a literární kritik, který žije a pracuje ve Francii. Ve své vlasti byl prohlášen za personu non grata kvůli hře Uprchlíci, která se odehrává na pozadí masakru na náměstí Nebeského klidu. Před pár dny (při Velkém knižním čtvrtku) mu v Česku po knize Hora duše vyšel druhý román Bible osamělého člověka.

Kolébka štěstí po potopě

Kromě setkání s širokou veřejností v diskusi v rámci pátečního Inspiračního fóra uvede světoznámý literát osobně dva své dokončené snímky: Silueta, ne-li stín (2003) je jemný a poetický obraz osamělého umělce, který spojují scény z tvůrcových divadelních her, zatímco filmová freska Po potopě (2008) nese název Gaovy výstavy, která sklidila úspěch po celém světě a odehrává se beze slov v interakci mezi jeho tušemi a šesti tanečníky.

Foto: MFDF

Z asijské geografické oblasti vypadá neobyčejně atraktivně také prostor věnovaný Severní Koreji. Pozoruhodné zahraniční snímky jako argentinský portrét severokorejské uprchlice nazvaný Dívka z jihu nebo francouzský dokument Hledáme Korejce ze severu, který pátrá po emigrantech z Kimovy nepropustné říše do Číny.

Zajímavý protiklad budou představovat filmy, které nabídla festivalu sama korejská ambasáda. Ukázky z tamní dokumentární tvorby zahrnují snímky jako Pěj o květech lásky, kolébce štěstí nebo Pchjongjang čtyř ročních období. Možná poprvé máme šanci vidět tuto zemi tak, jak sama sebe představuje. Organizátoři ale doplní skládanku pohledů na nejtotalitnější režim na světě i ukázkami z československé propagandistické tvorby mapující korejskou válku s tituly jako Bojující Korea nebo Rozdělená země.

Fraška a realita

Takzvané inspirační fórum nabídne letos návštěvníkům setkání s dalšími neobyčejnými hosty - kromě Gaa Xingjina například s levicovým novinářem a aktivistou pákistánského původu Tariqem Alim nebo členkami kultovní ukrajinské feministické úderky Femen. Jedním z vrcholů by mohla být i masterclass dánského režiséra Madse Brüggera spojená s projekcí filmu Velvyslanec.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ve filmu, který letos obletěl světové festivaly včetně Karlových Varů, hraje sám režisér falešného diplomata, který ve zkorumpovaném africkém politickém prostředí lobbuje za evropské podnikatelské projekty. Autor svůj styl, míchající situační komiku s investigativní novinařinou, pojmenovává „performativní žurnalismus" a celý program nese lákavý název Fraška a realita.

Foto: MFDF

Jihlava samozřejmě nestojí jen na světových hitech, ale ukazuje i nejlepší české novinky uplynulého roku. Letošní soutěž Česká radost nemá jasného favorita. Hodně se v ní letos objevují portrétní filmy. Míra Janek představuje osobnost svérázné a zarputilé režisérské kolegyně Drahomíry Vihanové ve snímku Umanutá.

Podobné vlastnosti by se daly přiřknout populárnímu hrdinovi dostihového světa z filmu Jakuba Wagnera s lakonickým názvem Váňa. Jan Gogola ml. zase v portrétu surrealistického básníka a spisovatele Petra Krále, nazvaného Král nic nedělá, hájí zahálku jako formu plnohodnotného bytí na světě. Vedle zavedených jmen ale v prestižní sekci dostali prostor i talentovaní studenti jako Petr Hátle, Martin Kohout nebo Lukáš Kokeš s Klárou Tasovskou.

Poslední dva jmenovaní by mohli být jedněmi z černých koňů soutěže - ve filmu Pevnost ohledávají bizarní životní realitu v nelegitimní a světem neuznané Podněsterské republice rozkládající se na pomezí Moldávie a Ruska. Jejich výlet do skanzenu komunistické totality dvacátého století se tematicky blíží k výše uvedeným analýzám totalitních struktur ve střední a východní Asii.

 

Čtěte také
Závěť připravila sourozencům přízemní drama
Sparta má osvícené vedení, říkají vážně tvůrci Dva nula
Osmnáct let nevinně za katrem. Ze Ztraceného ráje mrazí
Naštvěte se! Od Táhríru přes Times Square do Jihlavy

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


 

Právě se děje

Další zprávy