České Hrady, festivaly chutnající historií

Zbyněk Klíč
6. 7. 2011 23:27
Na festivalu zahrají Tata Bojs, Wohnout nebo Divokej Bill, čekají Vás i začínající kapely.
Foto: festival České Hrady

Na programu letošního, již sedmého, ročníku kultovního hudebního festivalu České Hrady je osm dvoudenních koncertů. Festival, přinášející jak zavedené, tak i začínající zpěváky a kapely, je ojedinělý zejména svým umístěním v areálech historických panských sídel.

České Hrady vloni navštívilo přes čtyřicet tisíc diváků, čímž se zařadily mezi nejnavštěvovanější tuzemské festivaly vůbec. Letos organizátoři připravili kromě tradiční bezplatné prohlídky hradů na všech zastávkách festivalu i informační stánky Národního památkového ústavu a další doprovodné akce. Festivaly tak nabídnou nejen kvalitní muziku, úchvatné prostředí, ale i patřičnou dávku kultury.

První z festivalů začíná už tento víkend na jihočeském hradě Rožmberk nad Vltavou. Na rožmberském sídle začíná letos festival poprvé. Předchozí ročníky měly svoji premiéru na Točníku na Berounsku.

Brány festivalu se otevřou v pátek v šest hodin odpoledne, přičemž o hodinu později vystoupí mladý český zpěvák Tomáš Klus. Toho na pódiu vystřídají velmi oblíbení Tata Bojs, kteří letos vydali první desku. Páteční program pak uzavře svým neotřelým vystoupením herec a zpěvák Jiří Schmitzer. První den je kromě hudby vyhrazen také soutěži masek, která vyvrcholí slavnostním vyhlášením té nejlepší.

Hlavní část programu úvodního dílu festivalu je přichystána na sobotu. Na dvou scénách se tu postupně vystřídají známější i méně známé kapely. Těšit se můžete na matadory hudebních festivalů Wohnouty, Divokýho Billa či Support Lesbiens. Kromě nich zahrají i United Flavour, indie-rockoví Sunshine nebo rockeři Prague Conspiracy. Tento výčet je zdaleka neúplný, poslední kapela dohraje až hodinu po půlnoci.

 

Právě se děje

Další zprávy