VIDEO Mořská víla Malá se zamiluje do majitele bordelu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 12. 2013 23:55
Podívejte se na ukázku z filmu Malá z rybárny od Jana Baleje.
Foto: Miracle Film

Praha - Animovaný film Jana Baleje Malá z rybárny je moderní adaptací pohádkového příběhu Malá mořská víla od Hanse Christiana Andersena. V Muzeu Karla Zemana na Malé Straně v Praze je až do 5. ledna k vidění výstava přibližující tento náročný loutkový projekt.

"Malá mořská víla je krásný a silný příběh s výraznými a jedinečnými charaktery. Je bohatý na atmosféry, plný výtvarných inspirací a možností pracovat s pohádkovými archetypy. Mořská panna, která se zamilovala do lidského 'prince', pro něhož se rozhodla stát se člověkem, je dodnes klasickým odkazem 'lásky' ve světové literatuře. Posunutí příběhu do současných reálií ho přiblíží blíž k divákovi, až k otázkám morálních hodnot dneška," říká Jan Balej.

Příběh filmu začíná v potemnělé rybárně uprostřed přístavního města, ve čtvrti plné přistěhovalců, kam se uchýlil z vydrancovaného moře rybí král s manželkou a třemi dcerami - Malou, Prostřední a Nejstarší. "Princ" se v aktualizované pohádce jmenuje H. H. a provází jej dunivá hudba. S Malou se setkají v zastrčené uličce za restaurací, odkud jej zrovna vyhodili, když si s ním kdosi vyřídil dost nesmlouvavě účty. H. H. je majitelem bordelu...

MALÁ Z RYBÁRNY (LITTLE FROM THE FISH SHOP) - TRAILER A (EN)
MALÁ Z RYBÁRNY (LITTLE FROM THE FISH SHOP) - TRAILER A (EN) | Video: YouTube.com

Prvořadá je pro Baleje loutková animace, i většina dekorací je vytvářena nedigitální cestou, ovšem dojde i na moderní digitální animaci. Za naprosto zásadní považuje hudební a ruchovou stopu snímku. Už proto, že postavy nemluví, ale vyjadřují se pomocí vizuální a hudební složky. Jediným pomocníkem bude vypravěč, jakýsi dirigent hudebních emocí, kterými je film zaplněn.

Snímek, který vzniká od loňska, má rozpočet 46,2 milionu korun, s premiérou se počítá v roce 2015. Film bude uveden v české, slovenské, francouzské a anglické verzi. Začátkem března jej čeká představení na největším evropském prezentačním setkání Cartoon Movie v Lyonu stovkám profesionálů animovaného průmyslu.

Jan Balej má doma dva České lvy (2006, 2007) za výtvarné počiny ve filmech Fimfárum 2 resp. Jedné noci v jednom městě.

 

Právě se děje

Další zprávy