VIDEO Nejdůležitější je vnitřní klaun, říkají Klauni

Kultura Kultura
25. 10. 2013 13:22
Podívejte se na ukázku z očekávaného filmu Klauni.
Oldřich Kaiser (Klauni).
Oldřich Kaiser (Klauni). | Foto: Aktuálně.cz

Video - Film Klauni podle scénáře Petra Jarchovského a námětu Borise Hybnera je příběhem o pozdním znovushledání klaunského tria. V hlavních rolích se objeví Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, francouzský herec Didier Flamand, vítězka canneského festivalu Kati Outinen a francouzská komediální hvězda Julií Ferrier.

Film Klauni je nejen příběhem tří hodně neobvyklých lidských osudů, ale také svědectvím o lásce k divadlu a profesi, jejímž smyslem je rozesmávat publikum.

„Klauni jsou filmem o lásce. Pokud se ti tři po všech těch letech totiž pořád nedokážou vystát, neznamená to nic jiného, než že jim chybí to, co spolu tvořili. Opakem lásky je lhostejnost, ne nenávist. A všichni tři milují divadlo a mají krásné vztahy," prozrazuje režisér Viktor Tauš.

A jak vidí své role a vztah k divadlu Klauni?

„Když to v člověku je a má to štěstí, že se může podělit o své klaunství, třeba na jevišti, tak to je štěstí, tak je to klika. A pokud je to klaunství v něm, i když by nehrál a neživil se tím, tak je to vlastně taky klika. Ten vnitřní klaun je důležitý, s tím se buď narodíte, nebo to nemáte. Když vás stvořitel políbil, tak ho máte, s tím polibkem se narodíte a můžete s ním zacházet," říká o téhle nepopsatelné profesi představitel klauna Maxe, Oldřich Kaiser.

Jiří Lábus
Jiří Lábus | Foto: Falcon

„Už jako děcko jsem byl strašně rád, když jsem někoho mohl rozesmát nebo pobavit,  s tím se asi musí člověk narodit. Já byl šťastný, když  jsem někde ve společnosti dělal kusy a lidi se tomu smáli, to jsem byl na vrcholu blaha. A to mi vlastně zůstalo. Nevím, jaké jiné povolání bych dělal. Protože já jsem manuálně velmi nezručný člověk… Zní to trochu pateticky, ale divadlo se stalo mým osudem, od šesti let jsem ho chtěl dělat a to se splnilo. Komu se to podaří, že se mu splní dětský sen, takových lidí moc není…," vyznává se Jiří Lábus.

Kati Outinen a Didier Flamand (Klauni).
Kati Outinen a Didier Flamand (Klauni). | Foto: Aktuálně.cz

Třetího z klaunů - Oskara - vytváří známý francouzský herec a komik Didier Flamand. „Nejsem klaun, to je velmi specifická práce. Už když jsem klauny viděl jako dítě, tak jsem věděl, že to je specifická práce. Je potřeba hodně pracovat s tělem a někdy musíte používat technické věci. Ale není to jednoduché. Je to skutečná práce. Snažím se to použít a pracovat na věcech spojených s mým vlastním klaunstvím, protože jako herec některé techniky klaunů využívám. V očích ostatních je každý z nás někdy klaun. Dokonce i politici. Tak to je," říká Didier Flamand.

Klauni vstoupí do českých kin 28. listopadu.

Podívejte se na ukázku z filmu Klauni.
Podívejte se na ukázku z filmu Klauni.
 

Právě se děje

Další zprávy