Zemřel Miroslav Hucek, humanistický fotograf a reportér

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 1. 2013 14:21
Huckovu tvorbu ovlivnil zejména Henri Cartier-Bresson
Miroslav Hucek
Miroslav Hucek | Foto: Paladix.cz

Praha - Ve věku 78 let zemřel fotograf Miroslav Hucek. ČTK to řekla jeho dcera Barbara Hucková. Hucek byl představitelem humanistické fotografie, dlouhá léta působil také jako fotoreportér.

Miroslav Hucek se narodil 18. listopadu 1934 na Slovensku, fotografovat začal v 19 letech. Od roku 1957 studoval fotografii na pražské FAMU, ale po roce studia zanechal. Od počátku 60. let Hucek spolupracoval s obrazovým týdeníkem Mladý svět a stal se jeho fotoreportérem. Působil v něm až do roku 1975, kdy odešel pod tlakem politických změn na volnou nohu.

Foto: Aktuálně.cz

Začal pracovat na větších celcích, které představoval na výstavách nebo v publikacích. Jeho tvorbu ovlivnila výstava Lidská rodina kurátora Edwarda Steichena a také fotografie Henriho Cartiera-Bressona a Eugena Smithe. Hucek vytvořil cykly jako například Takoví jsme byli?, Vesnice, Jak chutná polibek, Všude žijí lidé, U nás ve Zbraslavi nebo Otec v rodině.

Během padesátileté kariéry měl Miroslav Hucek více než 50 samostatných výstav a účastnil se řady výstav kolektivních. Fotograficky spolupracoval na šesti filmech, ve spolupráci s architekty vytvořil fotografie pro interiéry. Je autorem několika samostatných publikací a spolupracoval na více než 50 dalších knihách.

Fotografie Miroslava Hucka jsou zastoupeny například ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a v Moravské galerii v Brně. V roce 2009 měl velkou retrospektivu v Národním muzeu fotografie v Jindřichově Hradci.

 

Právě se děje

Další zprávy