Hobitova zaoceánská cesta je rekordní

Kultura Kultura
17. 12. 2012 15:32
Hobit: Neočekávaná cesta zahájil svoji dominanci v amerických kinech
Foto: Warner Bros.

Praha - Film Hobit: Neočekávaná cesta režiséra Petera Jacksona se stal hned po premiéře nejnavštěvovanějším filmem v USA. První ze tří celovečerních adaptací knihy o putování hobita Bilba Pytlíka za bájným pokladem trpaslíků, kterou J. R. R. Tolkien poprvé vydal v roce 1937, pokořila díky zisku 84,775 miliónů dolarů prosincový rekord, jenž předtím náležel filmu Já, legenda z roku 2007 (77,2 miliónů). Celosvětově Hobit zatím vydělal 141,775 miliónů dolarů.

Čtěte také
Recenze: Hobit je vynikající. Přes rozporuplné reakce

Na druhém místě se stále nachází animovaný příběh Legendární parta (Rise of the Guardians). Společná iniciativa Santa Clause, Velikonočního zajíčka, Víly Zuběnky, Sandmana a Jacka Frosta si v letošním vánočním hitu vybojovala a udržela silnou pozici spojenou s částkou 71,36 miliónů dolarů.

Lincoln, jemuž Steven Spielberg věnoval novou filmovou podobu, oproti minulému víkendu posílil a přilepšil si o jedno místo. Američané zkrátka milují příběh svého významného státníka. Zisk Lincolna činí 107, 9 miliónů dolarů.

Na čtvrté místo musel ustoupit agent 007 v příběhu Skyfall. Sláva Jamese Bonda se může chýlit v USA ke konci, což ale jistě není konec jeho celosvětově úspěšného tažení, které už přineslo 951,06 miliónů dolarů.

Na pátém místě zůstává filosofický Pí a jeho život od Anga Lee s 69,56 milióny. Twilight sága: Rozbřesk - 2.část (The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2) skončila na šesté pozici s 276,86 milióny.        

 

Právě se děje

Další zprávy