Páralova Soukromá vichřice se vrací na místo činu

Kultura Kultura
15. 11. 2012 10:51
Novelu Vladimíra Párala inscenoval v Ústí Thomas Zielinski
Foto: ČTK

Ústí nad Labem - Další dílo z Černé pentalogie Vladimíra Párala uvede ústecké Činoherní studio. Po inscenacích románů Profesionální žena (v roce 1975 a znovu v roce 1996) a Milenci a vrazi (rok 1991) přináší letošní sezóna s názvem „Všechno je v tobě" dramatizaci novely Soukromá vichřice. Premiéra se uskuteční 16. listopadu od 19 hodin v režii česko-německého tvůrce Thomase Zielinského.

"Soukromá vichřice s podtitulem Laboratorní zpráva ze života hmyzu je líčením každodenního soukromého a pracovního života dvou manželských a dvou mileneckých párů, zaměstnanců ústecké chemičky," přibližuje Veronika Kyriánova-Musilová, dramaturgyně a zároveň autorka divadelní adaptace díla.

Foto: ČTK

Děj Páralovy Soukromé vichřice je prostý. Dva manželské páry, dva milenecké páry a ústecká chemička. Život podle pevně zajetých kolejí, minimum autenticity, minimum improvizace. Je to šťastný život? "Proto do jejich převládající životní rutiny postupně pronikají malá vybočení i větší vzpoury, vrcholící několikanásobnou soukromou vichřicí," dodává Musilová s tím, že postavy opouští své domovy a partnery a začínají znovu. Kdo vystoupí ze stereotypní každodennosti? Kdo tuto náhle objevenou revoltu podnícenou sexuálními a citovými výboji vydrží? Je změna dosavadní existence možná?

Vladimír Páral je silně spjat s Ústím nad Labem. Prožil tam bezmála polovinu života a město použil jako kulisu mnoha svých románů. Dnes střídavě bydlí v Praze a Mariánských Lázních. "Řekl jsem si, že čtyřicet let je dost, ale to byl omyl. Zjistil jsem, že bez Ústí nemůžu být, tak se pokorně vracím, i když trochu jako marnotratný syn," řekl Páral po setkání s vedením města u příležitosti svých osmdesátých narozenin letos v srpnu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaká jsou divadla v Ústeckém kraji?

 

Právě se děje

Další zprávy