Marek Eben slaví pět set dílů Na plovárně knihou

Kultura Kultura
20. 9. 2012 6:22
Talkshow se vysílá nepřetržitě už třináct let
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ikonický pořad České televize Na plovárně po třinácti letech nepřetržitého vysílání slaví velký milník. V neděli 16. září se dostal na hranici pěti set odvysílaných dílů a u této příležitosti autorský tým v čele s moderátorem Markem Ebenem vydal knihu vybraných rozhovorů.

První z nich Eben vedl 7. ledna 1999 s Michaelem Kocábem a od té doby se u něj vystřídala jména jako Dalajláma, Madeleine Albrightová, Michael York, Tomáš Baťa, Bill Gates, Martina Navrátilová, Dagmar Havlová, Genesis nebo David LaChapelle a další.

Talkshow si svou popularitu drží především tím, že se nesnaží prvoplánově bavit. Většina přizvaných osobností má určitý kulturní či společenský význam a tomu odpovídá také složení publika pořadu. Nejvíce zastoupeni v něm jsou vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Sám Marek Eben z množství setkání vyzdvihuje například to s tibetským vůdcem Dalajlámou. „Bál jsem se, že pro něj nebude žádná otázka dost duchovní, ale jak se ukázalo, je to výjimečný člověk s oběma nohama na zemi, a navíc s velkým smyslem pro humor. Pod kameru si sedli dva mniši v těch oranžových hábitech, a jak se ukázalo, byl to Dalajlámův anglický slovník. Jakmile hledal výraz, hned mu ho jeden z nich hodil. To bych taky potřeboval," dodal.

Z hlediska sledovanosti vede rozhovor s Dagmar Havlovou z 12. prosince 2002, který si nenechalo ujít 894 tisíc diváků. Následují díly s Yvonne Přenosilovou, Martinou Navrátilovou, Madeleine Albrightovou, Tomášem Baťou, Dominikem Haškem, Michaelem Yorkem, Reinholdem Messnerem nebo Adolfem Bornem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy