Rushdieho paměti mají nominaci na prestižní cenu

Kultura Kultura
19. 9. 2012 12:43
Cena Samuela Johnsona vybírá nejlepší tituly literatury faktu
Foto: Reuters

Londýn - Dramatické memoáry Salmana Rushdieho se ocitly na seznamu knih nominovaných na cenu Samuela Johnsona za literaturu faktu.

Ocenění, jehož heslem je „Všechny nejlepší příběhy jsou pravdivé" bylo poprvé uděleno v roce 1999 a nese jméno významného britského konzervativního myslitele a esejisty z 18. století. Dalšími kandidáty jsou například The Old Ways, kniha o starých stezkách od Roberta McFarlaneho, The Man Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin, příběh současného ruského prezidenta, který napsala Masha Essen nebo Feathers, historie peří z pera Thora Hansena.

Čtěte také
Havel byl první, vzpomíná v nové knize Salman Rushdie
Salma Rushdie vydal 663 stran o životě s fatvou

„Tohle byl úrodný rok pro literaturu faktu a užili jsme si poznávání nových míst a tváří stejně jako vstřebávání klasických příběhů vyprávěných novým způsobem," prohlásil ministr pro univerzity a předseda poroty David Willets. Čtrnáct titulů bylo oznámeno 18. září - na výročí Johnsonova narození.

Nominované tituly každopádně zajímavě mapují historii - kromě zmíněných titulů se díla zaměřují taká na anglického krále Jindřicha VII., či popravám na rozkaz generála Franka během občanské války.

„Seznam odráží široké spektrum velmi kvalitní literatury faktu, která může potěšit čtenáře, kteří se snad inspirují k přečtení některých knih, aby mohli být zaujati pravdivými příběhy, které vypráví," ohodnotil výběr Willets.

Ministr předsedá porotě složené ještě ze spisovatelů Patricka Frenche a Raymonda Tallise, redaktora časopisu Prospect Bronwena Maddoxe a Paula Laityho, redaktora deníku Guardian.

 

Právě se děje

Další zprávy