Kratochvíl vystavuje fotografie s tématem domova

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 6. 2012 13:15
Známý fotograf Antonín Kratochvíl vystavuje v galerii Leica
Antonín Kratochvíl vystavuje v pražské Leica Gallery
Antonín Kratochvíl vystavuje v pražské Leica Gallery | Foto: ČTK

Praha - Český fotograf Antonín Kratochvíl, který je známý i zahraničí, vystavuje fotografie v pražské galerii Leica. Expozice se jmenuje Domovina a zahrnuje fotografie z různé doby a z mnoha míst světa i z České republiky. Svou vlast Kratochvíl jako velmi mladý opustil a celý život podle svých slov domov znovu hledá. Fotografie ukazují lidi ve chvílích, kdy o domov přicházejí, hledají nový nebo žádný nemají.

Foto: Antonín Kratochvíl

Koncept výstavy je prací kurátora Scotta Thoda, premiéru měla v USA, kde Kratochvíl prožil většinu života. "Je to pro mě výborná chvíle ukázat tenhle koncept. Měl jsem hodně výstav, ale nikdy jsem se nezabýval domovem, to máte v hlavě. Žil jsem pětačtyřicet let na různých místech, ale zjistil jsem, že doma je tady," řekl Kratochvíl.

Kurátor výstavy její název chápe jako fotografovo pátrání po domově, hledání smyslu života vytrženého z kořenů. Jako pokus pochopit, jaké to je, když v důsledku války, ekologické katastrofy, náboženství či politiky člověk ztratí domov. Všechny tyhle momenty Kratochvíl během práce pro noviny a časopisy na různých místech světa zachycoval.

Na výstavě jsou jeho snímky z války v Iráku či z Kuby, kde vyfotografoval procesí ke sv. Lazarovi, jehož lidé prosí o uzdravení a k němuž otec nemocného dítěte absolvoval celodenní pouť vleže se synkem na zádech. "Je to o naději, o možnosti, že se to může změnit," podotkl ke snímku a ke svému vztahu k víře Kratochvíl. "Stejně jako pro mě byla možnost vrátit se domů," dodal.

Foto: Antonín Kratochvíl

Afghánistánu vyfotil chlapce, kterého popálil napalm a který krátce po pořízení snímku zemřel, v Rumunsku i jinde ve východní Evropě fotil lidi postižené v 80. letech katastrofálním stavem životního prostředí a znečištěného ovzduší.

Antonín Kratochvíl se systematicky věnoval mizející přírodě a kulturám. Za jeden ze snímků - fotografii konžské ženy prodávající maso ulovených zvířat - získal cenu World Press Photo v kategorii Příroda a životní prostředí. Na výstavě je také například jeho snímek mizejícího Kaspického moře. Fotograf za své snímky dostal řadu světových ocenění, například Rockefellerovy nadace či World Press Photo v letech 1997, 1998 a 2003, roku 1999 ho časopis American Photo zařadil mezi sto nejvýznamnějších osobností světové fotografie. Od loňského roku žije znovu v České republice.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zjímáte se o fotografie?

 

Právě se děje

Další zprávy