Slavný íránský režisér Abbás Kiarostámí přijede na LFŠ

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 5. 2012 17:34
Do Uherského Hradiště přijede také István Szabó
Foto: FDC

Uherské Hradiště - Letošní Letní filmovou školu (LFŠ) v Uherském Hradišti navštíví jeden z nejznámějších íránských režisérů Abbás Kiarostámí, který se svým nejnovějším snímkem Like Someone in Love soutěží v Cannes.

Filmový tvůrce, ale také spisovatel a malíř, natočil za svou kariéru více než 40 snímků, například za film Chuť třešní získal Zlatou plamu na festivalu v Cannes. Na filmové škole představí retrospektivní výběr svých deseti titulů.

Diváci uvidí například Kiarostámího filmy Chuť třešní, Pod olivovníky, Vítr nás odvane či Věrná kopie. Připraveny jsou také besedy režiséra s návštěvníky přehlídky.

Filmové školy se zúčastní také maďarský režisér István Szabó, který převezme výroční cenu Asociace českých filmových klubů, mladý maďarský filmař Benedek Fliegauf a také vnučka Harolda Lloyda Suzanne Lloydová, kterou legendární komik vychoval a učinil z ní správkyni svého odkazu.

Témata přehlídky zahrnují aktuální výročí, připomenou málo probádané kinematografie, seznámí diváky s talenty světového filmu a splatí dluh v podobě zásadních retrospektiv Davida Leana a Harolda Lloyda. Program LFŠ sestává opět z šesti sekcí. Jedna z nich nazvaná Inventura zahrne v kolekci půlnočních delikates takzvané blaxploitation, tedy filmy točené černošskými tvůrci pro černošské publikum, a nabídne němé snímky doprovázené živou hudbou včetně Lloydových grotesek.

V odborném programu počítají organizátoři z Asociace českých filmových klubů s moderovanými lekcemi filmu zahraničních hostů a se seriálem projekcí patnáctidílného projektu Příběh filmu: Odysea. Britský historik Mark Cousins v něm zmapoval historii filmu od bratří Lumierů po Guse van Santa.

Doprovodné akce budou například koncerty Ivy Bittové, Lenky Dusilové, Načevy a skupin Midi lidi, Traband, Floex, DVA a Bratři Orffové. Letošní filmová přehlídka se koná od 21. do 28. července.

 

Právě se děje

Další zprávy